Artikel

13.06.23

Premium

Vanopslagh: Vi er mere konservative end De Konservative

Alex Vanopslagh har drejet Liberal Alliance i en markant mere fællesskabsorienteret retning. Han vil gerne erstatte kønskvoter, identitetspolitik og elitefeminisme med meritokrati, ansvar og fællesskab.
Alex Vanopslagh med sin aktuelle bog ‘Vejen til ansvar’ på Christiansborgs ridebanefløj. (Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix)
Alex Vanopslagh med sin aktuelle bog ‘Vejen til ansvar’ på Christiansborgs ridebanefløj. (Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix)

Meget er sket, siden Alex Vanopslagh meldte sig ind i Liberal Alliances Ungdom for 12 år siden. Anders Samuelsens selvrealiserende individualistparti, der mente, at alle havde ret til en fed yachtforsikring, imploderede i et velbeskrevet kaos efterfulgt af års meningsmålingsmæssig ørkenvandring med en folketingsgruppe, der kunne holde møde i et kosteskab. 

Men nu har et nyt Liberal Alliance rejst sig som fra asken med partiets bedste valgresultat nogensinde, bugnende meningsmålinger og måske endda medvind fra en tidsånd, der i lighed med partiformanden betoner tradition og fællesskab.

“Der er et nybrud i tiden på et kulturelt og idémæssigt plan. Det er nok en modreaktion mod en overdreven frigørelse og en kultur, der er blevet for optaget af det individuelle og det enkelte menneskes følelsesliv,” siger Alex Vanopslagh.

Kontrast har mødt Liberal Alliances formand på hans kontor på Christiansborgs ridebanefløj. 

“Da jeg blev aktiv i politik, var den dominerende borgerlige tendens klart de liberale, mens det i dag er de konservative, som fylder spaltepladsen i Berlingske, og det er også dem, der skriver de interessante bøger,” fortsætter Vanopslagh.

At tidsåndens pust også har sat et markant præg på hans parti, lægger Vanopslagh ikke skjul på. Hverken i sin egen nyudgivne debatbog, Vejen til ansvar, eller over for Kontrast.

“Bevægelsen i retning af det mere konservative kan man også se på Christiansborg, ved at eksempelvis Liberal Alliance og jeg selv har taget den meget til os. Så kan man undre sig over, at Det Konservative Folkeparti ikke har taget den til sig.”

Hvorfor har de ikke det?

“Jeg ved det ikke. Jeg plejer at joke med, at forskellen mellem os og de konservative er, at vi faktisk er konservative. Jovist, vi er mere liberale end konservative, men vi er skam konservative. Jeg har svært ved at se det konservative i Det Konservative Folkeparti. I hvert fald parlamentarisk, for selvfølgelig er der konservative i deres folketingsgruppe,” siger Alex Vanopslagh. 

“I nogen grad tror jeg, at det skyldes en intellektuel dovenskab hos Venstre og Konservative, som i vid udstrækning reducerer borgerlighed til, hvad Dansk Industri siger. Det er noget med arbejdsudbud og så lidt om eventuelle modeluner i form af verdensmål og den slags.”

Mangfoldighed som trend i tiden

Men hvordan kan det så være, at erhvervslivet er så optaget af ligestillings- og mangfoldighedsdagsordenen, endda i en grad så Dansk Industri har indstiftet en højtprofileret ‘Danish Diversity Award’?

“Jeg tror, det handler om to ting for erhvervslivet bredt set. De er interesserede i at udnytte talentmassen mest muligt, og derfor giver det god mening at give kvinder flere aspirationer om at have samme ambitioner som mænd. Og jeg tror, at diversitet har en styrke på de fleste arbejdspladser og organisationer. Jeg er da glad for, at næsten halvdelen af vores folketingsgruppe er kvinder,” siger Alex Vanopslagh.  

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab