Artikel

16.09.24

Kort om Asle Toje

Asle Toje (f. 1974) er næstformand i den norske Nobelkomité, som uddeler Nobels fredspris. Han er en anerkendt forsker og forfatter med en international karriere, der har bragt ham til Tyskland, Frankrig, Belgien, England og USA.

Toje er uddannet fra universiteterne i Oslo og Tromsø og har en ph.d. fra Cambridge University, hvor han specialiserede sig i internationale relationer, krigsstudier og europæiske studier.

Asle Toje kan politisk og akademisk placeres som en fortaler for neoklassisk realisme inden for internationale relationer, især med fokus på europæisk sikkerhed og stormagtsdynamikker. Han er kendt for at argumentere for, at EU fungerer som en "lille magt" i en multipolær verden, og at Europas sikkerhed i høj grad afhænger af det transatlantiske forhold til USA gennem NATO. Hans akademiske værker udforsker ofte forholdet mellem magtpolitik og international sikkerhed.

Politisk står Toje for en konservativ tilgang, der kombinerer støtte til demokrati og markedsøkonomi med en stærk national forsvarspolitik. Han er også kritisk over for liberale idealer, der ifølge ham har domineret den internationale orden, og mener, at Europa i højere grad skal tage ansvar for sin egen sikkerhed. Toje har også engageret sig i debatter om multilateralisme og atomnedrustning, hvilket placerer ham i en position, hvor han fremmer en mere realistisk tilgang til udenrigspolitik i forhold til idealistiske visioner om global governance.

Han skriver fast for flere norske aviser og bidrager ofte til internationale medier. Han har desuden holdt foredrag ved verdens førende universiteter og deltager regelmæssigt i højt profilerede konferencer som Raisina Dialogue og Globesec.

Asle Tojes hjemmeside: Asle Toje | The Official Website of Asle Toje

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter