Debat

26.12.21

3 + 1 bøger du bør læse i din juleferie

Stefan K. Sløk-Madsen fra CEPOS byder ind med anbefalinger til ferielæsning for den samfundsinteresserede borger. Det er filosofisk, psykologisk, politisk og skønlitterært.

Jul og nytår betyder hygge og måske lidt ro i ferien. Den ro kan du så snyde lidt med og blive klogere, mens du nyder. Hvordan opnår man denne dobbelte gevinst, spørger du? Ved at læse, mens man ligger i sofaen og gumler Lindt-chokolade. For at sikre dig at du bruger din energi på at læse og ikke på at søge, har jeg her tre plus én anbefaling til din ferielæsning.


Bart J. Wilson: The Property Species: Mine, Yours, and the Human Mind

Vi starter i den filosofiske ende. Jeg overværede en vidunderlig session på den seneste Southern Economics Association-konference om denne bog – ingen tvivl om, at det er en umådelig vigtig bog at læse. Professor Wilson er en yderst anerkendt eksperimentel økonom og mangeårig medforfatter med nobelpristager i økonomi Vernon Smith. Hans nyeste bog handler om, at det helt unikke ved mennesker er vores koncept for ejendom. Endnu mere konkret, at vi kan handle med ejendom. Denne unikke mulighed til at få to plus to til at give mere end fire er det, vores civilisation og rigdom bygger på. Bogen gennemgår, hvordan vi opfatter ejendom. Bogen er tværfaglig og giver dig en bred forståelse for hvad det vil sige, at noget er dit, og noget er mit. 


Joseph Henrich: The Weirdest People in the World: How the West Became Psychologically Peculiar and Particularly Prosperous.

Så lad os gå i gang med psykologien. Den har i dette årtusinde været udsat for et mindre chok. Det meste af den data, vi bygger vores viden om menneskelig psykologi på, er nemlig hentet fra ret underlige mennesker. Underlige på engelsk hedder weird, og det er et akronym for Western, Educated, Industrialized, Rich, Democratic. Det viser sig dog, at vi underlige mennesker (du er nok en af dem også) er en anelse anderledes end de fleste andre. Vores hjerner er anderledes, fordi vi har vænnet os til at læse i mange år, vores moral er universalistisk, og vi hylder individualitet og merit. 

Alle borgerlige kan finde inspiration i bogen her. Liberale vil blive glade for endnu engang at blive bekræftet i, at Vesten er blevet fri og rig, fordi vi er universalistiske individorienterede (og at disse resultater har gjort os endnu mere liberale), konservative vil føle sig bekræftet i, at Vesten kan noget særligt, og at kultur og moral er vigtigt. Men vigtigere endnu – begge grupper vil blive udfordrede på deres politiske forslag og måske inspireret til nye tilgange til at løse samfundsudfordringer fra nabolaget til udenrigspolitik. 


Mario J. Rizzo & Glen Whitman: Escaping Paternalism: Rationality, Behavioral Economics, and Public Policy

Med filosofi og psykologi overstået kan du jo kaste dit blik på politik, og her er Rizzo og Whitmans bog et meget relevant sted at starte. Selv om selv en blind høne kan se, at der stadig er masser at hente i traditionelle ”gulerod-og-pisk”-reformer, så er regeringen begyndt at barsle med noget, de kalder andengenerations-reformer. Det er ikke helt til at vide, hvad det er, men mon ikke en del vil låne fra nudging og anden anvendt adfærdsøkonomi. Det er dog problematisk. Forfatterne viser i deres bog, at den slags blot er paternalisme i nye klæder. At det bygger på et maskinelt og inhumant menneskesyn. Kræver viden af politikere og embedsfolk, som de slet ikke kan besidde og i øvrigt nok ikke virker efter hensigten. Så fra regeringen til mindre dannede kommunalt ansatte projektmagere, der alle finder glæde i at købe bogstavelig talt åndssvage adfærdsintervention hos konsulenter for dine skattekroner – her har du dit intellektuelle skyts til at sige fra over for galskaben.


Jacob Skyggebjerg: Inderkredsen

Jeg skal ikke snyde dig for skønlitteratur i julen. Hvis man vil prøve at forstå andre mennesker, kan skønlitteratur jo virkelig være en god vej ind. En af Danmarks bedste forfattere er udkommet med sin nyeste bog, Inderkredsen. Den er blevet haglet ned i anmeldelser, fordi en del af handlingen sætter alvorlige spørgsmål ved litteraturvidenskab og anmelderkarteller. Det er dog ikke derfor du skal læse den. Du skal læse den, fordi den er god, og fordi Skyggebjerg bidrager til den væsentlige danske tradition for eksistentialistisk litteratur. En tradition, som i sin grundessens er borgerlig. 

Den er borgerlig, fordi den holder fast i det grundvilkår, at livet er valg. Selv passive valg er valg. Hovedpersonen er et billede på en generation af mænd, som forkælet har fået foræret vilde muligheder og derfor aldrig tør tage stilling. De er hovedløst grådige og uden mod. Men siger de ikke fra, så gør verden det for dem, og de må enten affinde sig med resultatet eller tage ansvaret på sig. Bogens hovedperson skal helt ud at se døden mere end i øjnene før denne basale indsigt går op for den ph.d.-uddannede privilegerede litteraturekspert. Godt og hårdt stof! 

God læselyst og god ferie! 

Inderkredsen er netop anmeldt på Kontrast af Astrid Johanne Høg, og en anmeldelse af The Weirdest People in the World er også på trapperne. 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter