Debat

31.12.20

En ønskeliste for 2021 til den borgerlige blok

Et fuldstændigt salg af Ørsted, principfasthed og en fælles velfærdspolitik. Signe Bøgevald har en forhåbning om, at det borgerlige Danmark kan forenes og vinde værdikampen i 2021.
Foto: Paulius Malinovskis, Wikimedia Commons
Foto: Paulius Malinovskis, Wikimedia Commons

Mens den borgerlige blok er uenig om både politiforlig og Inger Støjberg, så gennemfører de røde masser af fælles politik på både miljø-, rets- og velfærdspolitikken. Det er blevet sagt et utal af gange og på et utal af måder, men den borgerlige blok mangler stadig en række fælles pejlemærker, der kan sikre en fælles, borgerlig tilgang til de væsentligste politikområder, som kan gøre, at man fra borgerligt hold kan vinde værdikampen. Her kommer derfor en ønskeliste til den borgerlige blok for det nye år.

1) Vind klimakampen

I klimakampen er der behov for, at vi borgerlige byder ind med markedsorienteret politik. Der er sprækker i den fælles klimapolitik på venstrefløjen. Senest har man gennemført en skattereform uden Enhedslisten, og Radikale Venstre presser jævnligt på for mere klimahandling. Vi borgerlige må foreslå en markedsorienteret klimapolitik, der sikrer, at vi ikke taber penge på den grønne omstilling. Det første forslag kunne passende være et salg af Ørsted.

Bjarne Corydon er kendt for meget, men nok mest af alt for salget af aktier i det dengang statslige selskab Dong, der i dag hedder Ørsted. Selvom salget sidenhen både har givet den tidligere finansminister øgenavnet Corydong og en masse kritik fra venstrefløjen, så var det en yderst fornuftig beslutning. Før salget af aktier, tabte selskabet årligt masser af penge. Efter Goldman Sachs kom til, blev udviklingen vendt, og værdien af selskabet blev meget større.

Ørsted har vist, at selskabet klarer sig markant bedre under markedsvilkår, og der er ingen årsag til, at staten skal fortsætte med at have en ejerandel i Ørsted, når virksomheden ikke bisidder kritisk infrastruktur. Danmark kan tjene 231 milliarder ved salget, som kan være med til at finansiere skattelettelser, der kan sikre den velstand, som er så nødvendig for den grønne omstilling.

2) Stå fast på principperne

Efter en minkskandale, hvor den borgerlige blok på fineste vis har stået sammen om forsvaret for retsstaten, grundloven og demokratiske principper, skal de nu bevise, at de mener det alvorligt. Det kan de gøre ved at kræve en rigsretssag for Inger Støjberg. Jeg ved godt, at det er en følsom sag for den borgerlige blok, men det er også en unik mulighed for at vise, at loven naturligvis gælder for Inger såvel om Mette, og det ville være et godt værn mod venstrefløjen, når de klandrer de borgerlige for kun at tage retsstat og demokrati alvorligt, når det handler om muslimer.

3) Formulèr en velfærdspolitik  

Det er godt at snakke om principper, og særligt hvis man også er troværdig, når man gør det. Men vigtigt er det også, at vi kan tale til borgernes behov for tryghed i det nære. Derfor er det vigtigt, at vi får formuleret en fælles velfærdspolitik, der kan konkurrere med venstrefløjens ejerskab på området og derved for alvor kan få frataget venstrefløjen monopolet.

Her skal konkurrenceudsættelse være en afgørende søjle. Det er vigtigt, at vi får fortalt, at man ikke blot får den billigste, men også den bedste og mest nære velfærd, når det bliver udbudt på markedsvilkår. At vi kan få plejehjem, hvor de ældre ikke bliver behandlet som tal i velfærdsstatens regneark, men som i stedet bliver behandlet som myndige individer med krav på respekt og omsorg. Og at børnene ikke får det bedre med statsligt styrede minimumsnormeringer, men i stedet af konkurrence om kvalitet mellem institutionerne.

Man kan som bekendt ikke få alle sine ønsker opfyldt, men vores land har brug for et borgerligt Danmark, der tager sig selv og vælgerne alvorligt. Det bliver en lang og sej kamp at vinde værdikampen, men jeg tror, det er muligt på længere sigt, hvis vi for alvor tager klima- og velfærdspolitikken alvorligt, samtidig med at vi holder principperne i hævd ved at kræve lighed for loven. 

Godt nytår!

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter