Mindre snak, mere handling. Det er kravet fra en generation af unge, som ikke bryder sig om at vente. Politik skal være her og nu, ikke i morgen og næste år. Resolutte løsninger på klimaproblemerne er hot. Hockeystave og teknologisk udvikling er not.
I Mette Frederiksen har de unge fundet en allieret. Statsministeren opdagede under coronapandemien, at politik ikke behøver være en simreret. Regeringer kan træffe beslutninger, som har effekt med det samme, ikke om 10 og 20 år.
Den tilgang har siden spredt sig til andre områder. Vil I have en samtykkelov? Bom, så får I en samtykkelov! Vil I have øremærket barsel til fædre? Værsgo, her har I øremærket barsel til fædre! Problemer med sexchikane? Ingen problemer, her er en trepartsaftale! Hvor tidligere regeringer brugte syltekrykker, springer den nuværende i stigende grad konserveringen over.
Senest har Mette Frederiksen demonstreret sin smag for handlekraft i forbindelse med den russiske invasion i Ukraine. ”Historiske tider kalder på historiske beslutninger,” skrev statsministeren på Facebook, da hun præsenterede det såkaldte nationale kompromis, der skal bringe de danske udgifter til forsvar og sikkerhed op til 2 procent af BNP inden udgangen af 2033.
Nogle, herunder Kontrasts chefredaktør, Mikkel Andersson, mener, det er for langsomt, men med syv milliarder kroner over de næste to år, er der ikke tale om en plan, der først indfases, når alle har glemt, hvad den handler om. Også her skyder statsministeren, før hun spørger.
Når sundhedsminister Magnus Heunicke i dag præsenterer sit sundhedsudspil, bør det ikke komme bag på nogen, at tendensen er den samme. Tiden for sympatiske hensigtserklæringer og visioner om at gøre noget ved unges rygning og alkoholindtag er slut. Regeringen har andre metoder.
Dels vil regeringen gøre det ulovligt for personer født i 2010 eller senere at købe cigaretter eller andre nikotinprodukter i Danmark. De, der i dag er 12 eller yngre, skal på intet tidspunkt i deres liv have mulighed for at gå ind i en kiosk og købe 20 Blå Kings. Hverken når de bliver 18, eller når de bliver 50. Regeringen vil på den måde de facto udfase tobaksprodukter i Danmark.
Dels vil regeringen forbyde salg af alle former for alkohol for unge under 18. De nuværende regler sætter grænsen ved 16 for produkter med en alkoholprocent under 16,5, hvilket betyder, at unge over 16 i dag kan købe eksempelvis vin, øl og alkoholsodavand som Bacardi Breezer. Det skal ifølge regeringens udspil være slut. Ingen alkohol overhovedet, før man fylder 18.
Hos Danske Gymnasieelevers Sammenslutning er man ikke glad for regeringens tilgang. ”Man løser ikke udfordringen med unges alkoholforbrug gennem forbud og løftede pegefingre. Det gør man gennem dialog og ungeinddragelse. Husk nu, hvad der har virket indtil nu, politikere!” skrev foreningens forkvinde, Alma Tynnell, i går på Twitter.
Det kan man udlægge på to måder. Enten har regeringen med sit sundhedsudspil nået grænsen for, hvor håndfast handling de unge vil have. Eller også er Alma Tynnell ude af trit med sin generation.
Trods risiko for anklager om både mansplaining og aldersbestemt bedrevidenhed tillader jeg mig at hælde til det sidste. Der er en påfaldende begejstring for forbud i den nuværende generation af unge, som adskiller sig fra tidligere generationers higen efter frihed og grænseløshed. Det er ikke nok, at man selv kan tage en cykelhjelm på. Man har det bedst, hvis det bliver lovpligtigt for alle.
Det samme gælder på andre områder. Det er ikke nok, at man selv kan spise vegansk i kantinen. Kantinen skal helt fjerne kød, så andre også bliver tvunget til at ”vælge” kødet fra. Politik handler for de unge ikke kun om at skabe muligheder for sig selv. Det handler også om at tage muligheder fra andre. Man kæmper ikke kun for retten til at bruge de personlige pronominer, man ønsker. Man kæmper også for at, at andre skal tvinges til at bruge dem.
Det er denne tilbøjelighed hos de unge, der får mig til at tvivle på Alma Tynnells vurdering. Jeg tror, de unge er mere positivt indstillede over for tobaks- og alkoholforbud, end DGS-forkvinden forestiller sig. Vi har at gøre med en generation, som har en sult efter grænser. Regeringens forbudsbaserede sundhedsudspil giver de unge, hvad de unge vil have.