Debat

07.04.22

Premium

Grøn omstilling skal tage højde for den uperfekte virkelighed

Rasmus Toft-Petersen: Klimahandlingens præmis er ofte selvmodsigende. På den ene side har vi meget travlt, og omstillingen skal ske i rekordtempo, og på den anden side er politikken meget selektiv og hurtig til at skyde for eksempel atomkraft i sænk.
(Foto: Adobe Stock / NASA)
(Foto: Adobe Stock / NASA)

Der er noget ved teknologiverdenen, der gør den til en yngleplads for uberettigede overdrivelser. Uanset om det handler om selvkørende biler, tog, der er hurtigere end fly, eller robotter, der overtager arbejdsmarkedet, er vi villige til at tro på det meste, uden syn for sagen, så længe det indebærer en større teknologisk omvæltning. 

Teknologisk hype trives bedst med urealiserede eller uskalerede teknologier. Vi ser alle ved selvsyn, hvor hurtigt udviklingen går med smartphones. Men for teknologier, der har et længere sigte, og som kun findes på papiret eller som prototype, er der mere frit spil. Der er ingen kunder, intet produkt, og derfor skal pengene hentes hos fonde og private investorer. Teknologierne er ofte svære at forstå, og pengedonorerne har sjældent forudsætningerne for at vurdere, hvor tykt der bliver smurt på. Derfor kan både sælger og køber frit projicere deres håb og drømme over på den hypotetiske landvinding uden en anmassende virkelighed at skulle tage hensyn til.  

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen