Debat

03.01.25

Hvis Mette Frederiksen vil have mindre EU-regulering, skal EU-domstolen tøjles

Jeg synes bestemt, at Danmark skal deltage i et europæisk handelssamarbejde, skriver formanden for Furesø Konservativ Ungdom Louie Skougaard, men kun hvis det respekterer den nationale suverænitet og fokuserer på handel frem for den politiske centralisering med mangel på respekt for nærhedsprincippet, som vi desværre ser i EU i dag.

I sin nytårstale påpegede Mette Frederiksen behovet for at bryde med ordsproget om, at USA innoverer, Kina kopierer og EU regulerer. Det er en vigtig pointe, som jeg er helt enig med statsministeren i, for EU har de seneste år reguleret mere og mere, mens EU-Domstolen har udvidet sin magt langt ud over de oprindelige traktater.

Det strider mod nærhedsprincippet, der burde sikre, at beslutninger træffes tæt på borgerne. Det er helt essentielt, at vi opretholder nærhedsprincippet, for uden nærhedsprincippet, så risikerer vi, at EU udvikler sig til en føderal stat, hvilket går ud over medlemsstaternes suverænitet.

EU blev oprindeligt oprettet som et handelssamarbejde, og det var det, som danskerne stemte for i 1972. Siden er EU-samarbejdet desværre blevet mere og mere præget af bureaukrati og centralisering, særligt på grund af EU-Domstolens opførsel.

EU-Domstolen har nemlig gentagne gange skabt præcedens for øget magt til EU-institutionerne, hvilket sker på bekostning af medlemslandenes suverænitet.

Bureaukrati ned over hovedet
Eksempelvis i sagen om Polska Telefonia Cyfrowa (C-284/04), hvor EU’s magt blev udvidet til at regulere nationale skattesystemer, og økonomisk politik. Det var et tydeligt brud på nærhedsprincippet blåstemplede et de facto brud med de oprindelige traktater.

Denne udvikling har store konsekvenser, både for medlemsstaternes suverænitet, men også for erhvervslivet i Europa, og den enorme bureaukrati-mængde, som bliver trukket ned over hovedet på dem.

I de sidste 35 år er hele 72 % af Danmarks lovgivning kommet fra EU, mens kun 28 % er kommet fra Danmark. Det betyder, at de nationale parlamenter og lokalsamfundene mister indflydelse over, hvordan deres samfund skal indrettes.

Det er et enormt problem for der er meget store forskelle på medlemslandene i EU. Ydermere så skaber det grobund for den enorme lovjungle, som EU efterhånden har fået skabt.

Statsministeren må tage et opgør med udviklingen
Så hvis statsministeren virkelig ønsker mindre regulering, så kræver det et opgør med den udvikling.

EU-Domstolen skal tøjles, og den skal respektere nærhedsprincippet, og de oprindelige traktater. Europaparlamentarikere vil nok altid presse på for mere magt og unødvendig lovgivning, og derfor er det vigtigt, at vi har en stærk EU-domstol, som står fast på medlemslandenes suverænitet, og de oprindelige traktater.

Et EU med respekt for nærhedsprincippet kommer helt naturligt ikke til at lave meget bureaukrati, da det simpelthen ikke kommer til at lave lovgivning på alle de områder, hvor det i dag laver en masse bureaukrati.

Ikke deltagelse for enhver pris
Et stærkt europæisk samarbejde er vigtigt, og jeg synes bestemt, at Danmark skal deltage i et europæisk handelssamarbejde, men kun hvis det respekterer den nationale suverænitet og fokuserer på handel frem for den politiske centralisering med mangel på respekt for nærhedsprincippet, som vi desværre ser i EU i dag.

Jeg er helt enig med statsministeren i, at Danmark bør arbejde for et EU, der ikke overregulerer, men derimod skaber værdi for medlemslandene gennem frihandel og respekt for medlemslandenes suverænitet.

Men hvis det skal sikres, så kræver det simpelthen en EU-Domstol, der holder sig til de oprindelige traktater, i stedet for blot at udvide EU's magt gang på gang.

 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter