Debat

15.10.24

Løs Boligkrisen i København – Byg Mere, Ikke Mindre

København har, sammenlignet med andre byer, oplevet boligpriser, der er steget helt til vejrs. Det er på tide, at vi begynder at byggeblangt mere end i dag. Kun det kan hjælpe almindelige københavnere og studerende med at finde en bolig, der er til at betale.

Som unge københavnere er det et problem, at vi ikke kan bosætte os i den by, vi studerer i. Det grundlæggende problem ligger i, at boligpriserne, både for lejeboliger og især for ejerboliger, de seneste par år er steget som en raket og nu hænger som tunge skyer over boligmarkedet.

Siden 1994 er den gennemsnitlige kvadratmeterpris i København steget med 829%. Det kan derfor ikke være rigtigt, at skrankepaverne på rådhuset og i folketinget gang på gang sætter en stopper for mulighederne for at øge udbuddet – både gennem overregulering ved alt fra loftshøjde til fjollede regler om cykelparkering, samt i konkrete sager som Amager Fælled.

Problemet med de manglende boliger, der har fået priserne helt op til stjernerne, synes ikke at blive taget seriøst af lokalpolitikerne, der trækker beslutningsprocesserne om nye byggerier i langdrag. De sidste 30 år har man i forbindelse med Amager Fælled-projektet fokuseret mere på den værdipolitiske dagsorden frem for at sikre borgernes mulighed for billigere boliger og de unges muligheder for at bo tæt på deres studier.

Amager Fælled-projektet vil ifølge bygherrerne resultere i over 2.000 boligkvadratmeter, som både vil kunne huse studerende og skabe en markedsbaseret prisreduktion, da et øget udbud altid vil kunne reducere prisen som følge af den stigende efterspørgsel. Hvis man ikke havde brugt årtier på at få sat gang i et byggeprojekt, ville det i dag kunne spille en essentiel rolle i at bringe priserne ned. Desværre har den røde lokalpolitik, sammen med Danmarks Naturfredningsforening, sat en stopklods i hjulene på byggeprojekterne, hvilket har udskudt og endda stoppet projektet.

Projektet på Amager Fælled er nu sat i gang, men de røde partiers uansvarlige boligpolitik fortsætter stadig, uden at forstå at deres politik vil fører til yderligere prisstigninger.

Enhedslisten giver ofte udtryk for at repræsentere de unges interesser, når det gælder unges adgang til boliger. Deres typiske løsningsmodeller har dog ingen positiv effekt.  Når Enhedslisten derfor slår på tromme for at hæve SU’en, vil det ikke have nogen effekt.

Dette forslag vil kun øge efterspørgslen på boligmarkedet i København og ikke udbuddet. Fra et økonomisk perspektiv vil det øge boligpriserne yderligere, og i stedet for at hjælpe de unge med at få råd til billigere boliger, skal udbuddet vokse, så priserne vil falde. Dette forslag tager ikke kun hånd om den nuværende ungdom, men også om de næste generationer, som vil studere eller bo i København.

Problemet med disse skyhøje boligpriser skal løses på en markedsbaseret måde, hvor vi ikke puster til ilden og lader priserne stige endnu højere til vejrs. Skal vi få boligpriserne tilbage på landjorden, skal vi øge udbuddet. Derfor må vi i fremtiden ikke ødelægge mulighederne for et øget udbud, bebygge Amager Fælled og bruge den rette økonomiske politik, så vi som studerende en dag kan komme ind på det københavnske boligmarked.

 Forfattere:

Mikkel Urban Lau Petersen, Næstformand, Liberal Alliance Ungdom København og Jonas Winding Hansen, Demokrati- og Ideologiordfører, Liberal Alliance Ungdom 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter