Debat

26.07.24

Nationalisme er ikke fjendtlighed over for andre nationer

Nikita Nielsen, som er medlem af Dansk Folkepartis Ungdom oplever, at mange opfatter nationalisme som negativt. Især i forbindelse med EU-valget blev nationalister sat i et dårligt lys og udelukket fra 'det gode selskab'. Nikita forklarer, at for hende er nationalisme tværtimod forbundet til noget positivt og til kærlighed til fædrelandet.

I kølvandet på meddelelsen om en ny politisk alliance i EU har samtalen om højrefløjens  effekt fyldt meget i medierne, især omkring den nationalistiske drejning. Som  nationalkonservativ kan jeg ikke undgå at reflektere over nogle modstridende tanker i forhold  til den alt for ofte negative beskrivelse af nationalisme.

Først og fremmest er opfattelsen af nationalisme ofte for ensidig og negativ. Nationalisme  bliver til tider beskrevet som en holdning af overlegenhed over for andre lande. Dog antyder  det også, at der skulle være noget galt i at foretrække sit eget land frem for andre. Danmark er et vidunderligt land, og personligt mener jeg ikke, at der findes et bedre sted på jorden.

Beskytte vores unikke kultur
Danskerne har gjort meget for både sig selv og andre for at bringe stolthed til nationens navn. Overlegenhed indebærer en ret til at dominere eller undertrykke andre nationer, men det er sjældent den europæiske nationalists tilgang. I stedet fokuserer de på at beskytte deres lands unikke kultur og styrke respekten for landets suverænitet.

En anden misforståelse er at nationalisme har et underliggende "fremmedhad", hvor folk uden for ens stamme bliver afvist og samlet i en stor gruppe af "andre". Den sunde nationalisme eller som nogle vil kalde fædrelandskærlighed involverer ikke had eller afvisning af andre.

Men nationalister indser, at Danmark er mere end blot sprog og geografisk placering. Hvis Danmark var fyldt med franskmænd, der talte dansk, ville Danmark ikke længere være det samme land. Dette er en meget overfladisk forståelse af kultur. Dansk kultur er mere end sprog, men omfatter traditioner, adfærdsmønstre, institutioner og fælles historiske minder. At vi deler en fælles "stamme" er delvist vigtigt for at vedligeholde en følelse af samhørighed.

Nationalister er ikke imod Europa
Jeg er enig i, at alliancer er vigtige, og at Danmark skal samarbejde med andre lande. Vi kan og bør stå sammen for et stærkere Europa. Dog ser vi, at medlemslande i EU mister mere og mere magt. Vi er ikke nationalister imod Europa, men nationalister, der vil styrke europæiske landes suverænitet. EU er blevet for stort og bureaukratisk, med omfattende reguleringer, der dækker næsten alle aspekter af europæernes og danskernes liv. Det er restriktivt, ikke kun for borgerne, men også for vores egne systemer. Det er blevet så dominerende, at det er vanskeligt at reformere. EU presser en konstant globalisering ned over os, ikke kun gennem reguleringer, men også ved at diktere et fælles europæisk værdisæt, hvilket truer alle medlemslandes suverænitet. En af de ting, der gør Europa fantastisk, er vores unikke lande med forskellige kulturer. Det er nødvendigt at respektere og beskytte disse forskelle for at kunne opnå et velfungerende samarbejde. Vi må finde en balance, hvor vi kan bevare vores nationale selvbestemmelse, samtidig med at vi deltager i internationale samarbejder.

Kærlighed til fædrelandet
Danmark er et fantastisk land med en rig kultur og historie, som danskerne med god grund kan være stolte af. Nationalisme er ikke fjendtlighed over for andre nationer, det handler om kærlighed til og respekt for sit eget fædreland, samtidig med at man anerkender andres ret til det samme. For at beskytte vores unikke kulturelle diversitet og nationale selvbestemmelse er det vigtigt at forstå, at nationalisme ikke er en modstander, men en drivkraft for et bedre Europa.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter