Debat

10.08.21

Premium

På historiens køkkenmødding med Ozymandias

Vi skal huske på, at den dag den vestlige civilisation er væk, måske kvalt i ligegyldighed eller modvilje, er afløseren meget vel meget værre. Historiker Matthias Bjørnlund fortæller om civilisationer og deres fald. Vesten står for en unik tendens.
Ramesseum-mindetemplet for Ramses II, Ozymandias på græsk. (Foto: Christopher Michel via Flickr/Creative Commons)
Ramesseum-mindetemplet for Ramses II, Ozymandias på græsk. (Foto: Christopher Michel via Flickr/Creative Commons)

Edward Gibbon og Oswald Spengler. The History of the Decline and Fall of the Roman Empire og Der Untergang des Abenlandes. Når talen falder på civilisationers nedgang og fald – historisk, og lige nu for vore øjne? – kommer disse to referencer som regel på bordet. Måske med noget T. S. Eliot smidt ind over, ”Således går verden under, ikke med et brag, men med en klynken” fra det fremragende digt The Hollow Men. Uanset, muligvis, om man har læst nogen af d’herrer eller ej. Men civilisationers fald, og de paralleller, man har ment og mener at kunne drage til nutidige og fremtidige forhold, den lære, man drager af begivenhederne, har selvsagt en langt dybere og bredere historie. Her følger den korte version.

Først lidt om, hvad vi taler om her, en civilisation. Den kan defineres som en avanceret kultur, med centralisering, bureaukratisering, urbanisering, væsentlige og bærende kulturelle fællestræk og alt det der. Om den er demokratisk eller ej, dyrker Gud, kejseren, menneskerettigheder, eller hvad det måtte være, er ikke afgørende. Stenalderens sydskandinaviske Ertebøllekultur, derimod, er nok, som navnet antyder, en kultur, men har for mange køkkenmøddinger og for få monumentale bygninger og mellemledere til at få betegnelsen ”civilisation” smækket på sig. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab