Artikel
Matthias Bjørnlund

17/9/23

Han er anti-antiracisten, der taler sin tidsånd imodLæs interviewet med den amerikanske professor i retorik Erec Smith, som vil gøre op med fortællingen om sorte mennesker som en samlet blok af undertrykte ofre – både af hensyn til de sorte selv og resten af samfundet.
Debat
Matthias Bjørnlund

17/8/23

Engang var socialdemokraterne blasfemiskeMatthias Bjørnlund fortæller om en svunden tid, hvor det var socialdemokrater, der satte en dyd i at kritisere kirker og religioner og kom på kant med blasfemiparagraffen.
Debat
Matthias Bjørnlund

30/6/23

Politisk børnelærdom: Hvem er det, der ejer børnene?Matthias Bjørnlund fortæller om staten, nationen, partiet, ideologien, forældrene, familien og selvfølgelig børnene selv i “barnets århundreder”.
Artikel
Matthias Bjørnlund

05/12/22

”Må juleaften blive fejret i en voldsom kugleregn”Historiker Matthias Bjørnlund fortæller om julefred og julekrig lige fra Lukasevangeliet til Ungdomshuset og Ukraine.
Debat
Matthias Bjørnlund

30/11/22

En uhellig symbiose – om sport, krig og politik fra Kiel til QatarSport og politik er uløseligt forbundne, ja, men derfor kan man da alligevel godt forsøge at begrænse de værste udskejelser. Historiker Matthias Bjørnlund trækker linjerne op.
Anmeldelse
Matthias Bjørnlund

22/9/22

En haltende jagt efter det ledige standpunktProfessor Mikkel Thorups nye bog er en skuffelse. Forfatteren søger en midterposition, men undervejs affejer han alt for overfladisk, om der kunne være noget berettigelse i kritikken af tidens trends. Det mener historiker Matthias Bjørnlund, der har anmeldt ‘Kampen om identitetspolitik’.
Anmeldelse
Matthias Bjørnlund

18/7/22

Europas blødende hjerte: Bloodlands genbesøgtMed værket ‘Bloodlands’ har Timothy Snyder leveret historisk og moralsk klarhed over et centralt stykke østeuropæisk historie, der fik betydning for hele verden. Snyder ser sammenhænge, hvor andre ser brud eller ikke ser noget af betydning, bemærker historiker Matthias Bjørnlund i sin anmeldelse af nyudgivelse på dansk.
Artikel
Matthias Bjørnlund

25/10/21

Folkets skæve talerør i musikkens røde havAlle danskere har hørt Mogens Mogensens tekster via Kim Larsen og Gasolin’, men få har hørt om manden bag. Derfor fortæller Matthias Bjørnlund om Den femte Gas og ‘mod-modkulturel musik’ uden for 70’ernes doktrinære socialisme.
Anmeldelse
Matthias Bjørnlund

05/10/21

Det meste går galt for Sheikhs jihadbogI en ny bog undersøger Jakob Sheikh forholdet mellem Vesten og jihadismen i de sidste to årtier. Det er desværre en bog, der halter gevaldigt på flere væsentlige punkter, mener Kontrasts anmelder, historiker Matthias Bjørnlund.
Debat
Matthias Bjørnlund

10/8/21

På historiens køkkenmødding med OzymandiasVi skal huske på, at den dag den vestlige civilisation er væk, måske kvalt i ligegyldighed eller modvilje, er afløseren meget vel meget værre. Historiker Matthias Bjørnlund fortæller om civilisationer og deres fald. Vesten står for en unik tendens.
Debat
Matthias Bjørnlund

30/6/21

OK, ligusterfascist!Længe inden man talte om boomere, talte man om ligusterfascister. Men hvordan er det egentlig gået til, at en uskyldig hæk lægger navn til et skældsord inden for kultur- og klassekamp? Matthias Bjørnlund ser nærmere på et udpræget 70'er-begreb.