Debat

02.09.24

Radikal Ungdom: Lad holdninger komme til debat - i stedet for at skjule dem i ekkokammeret

Radikal Ungdom vil fjerne forbuddet mod billigelse af terror. Det skriver ungdomspartiets to ordførere. At udtale skøre og tåbelige holdninger, bør være lovligt. Så lad os kæmpe for liberale frihedsrettigheder, og bekæmpe de holdninger, vi ikke kan lide med ord i stedet for med lov.
Malika Rosenskjold på talerstolen til landsmåde i Radikal Ungdom i midten af august
Malika Rosenskjold på talerstolen til landsmåde i Radikal Ungdom i midten af august

Liberale frihedsrettigheder er på tilbagetog i hele verden, ting som basale menneskerettigheder, demokrati og ytringsfrihed er stærkt under pres, og det netop i sådanne tider vi bør gå forrest i kampen for et frit samfund. Det seneste angreb på friheden kom fra SVM regeringen, der med indførelsen af koranloven lavede et hug i ytringsfriheden. Endda sammen med vores eget parti!? Dette i sig selv var et kæmpe skridt i den forkerte retning, for lad os huske på at ytringsfriheden er noget af det, der gør vores vestlige samfund så bestræbelsesværdigt. Så hvorfor ikke udvide ytringsfriheden? Vi tror på, at vi bliver klogere som samfund, hvis vi har en debat om ytringer i stedet for at skjule dem, og kun dele dem med folk vi ved, der mener det samme som os selv.

Den seneste tid har splittet os som samfund, krigen mellem Israel og Hamas har udløst en dyb samfundskløft og skabt en debat fyldt med vanvittige argumenter og terrorbilligelse. Vanvittige argumenter er lovlige, og det eneste vi kan og skal gøre, er at modargumenterne disse. Terrorbilligelse er derimod ulovligt ifølge straffelovens §136 stk. 2, og efter Hamas terrorangreb på Israel d. 7. oktober har vi set indtil flere anmeldelser, sigtelser og domme for overtrædelse af denne paragraf. De to mest kendte eksempler er kvinden med det verbale overfald på Lars Løkke, og ikke mindst sagen mod influenceren Ahmarni.

Helt principielt skal man have lov at udtale, hvad man har lyst til, så længe det ikke opfordrer til at skade andre direkte, også selvom det man mener er dumt. Terror er jo ALDRIG okay, og det er bestemt heller ikke den holdning vi har, men at straffe folk for billigelsen af terror får i stedet folk til at gå til skjulte forummer og udtrykker denne billigelse. Det leder til ekkokamre og dermed en konstant bekræftelse af vanvittige holdninger. Hvilket i sidste ende er en del mere skadeligt end at have sagt den åndssvage holdning højt og have haft nogle mennesker til at give dig det andet synspunkt. Netop derfor bør billigelsen af terror være lovlig.

Se blot på sagen med Arhmarni. Han blev den 22. februar kendt skyldig i billigelse af terror på baggrund af en video udgivet på Snapchat. Ahmarni udtaler på videoen at ”der stadig bor folk dernede, som endnu ikke er blevet flækket - men 250 stykker ikke er helt dumt”. Byretten fandt ham skyldig i terrorbilligelse, og straffen blev betinget fængsel med vilkår om 100 timers samfundstjeneste. Efter sagen er vi dog endt med at debattere straflængden i stedet for hvor forfærdeligt, dette udsagn er. Vi kan straffe alt det vi vil, men det er holdningen vi skal ændre, og det gør vi ikke med straf. Hans holdning er direkte tåbelig - og netop derfor skal vi have holdningen ud i det åbne, så vi som samfund kan modargumenterer i stedet for at lade dem cirkulere i lukkede ekkokamre, hvor personer blot bliver mere radikaliserede.

På Radikal Ungdoms Landsmøde kom vi frem til, at et godt bud på løsningen mod disse ekkokamre og denne radikalisering er en afskaffelse af straffelovens §136 stk. 2 og 3; at tillade billigelse af terror. Decideret opfordring til terror skal stadig være ulovligt, da dette udgør en reel trussel mod samfundet og individet. Men at udtale sine skøre og tåbelige holdninger uden for et ekkokammer, så vi kan hugge dem ned verbalt, burde være lovligt. Så lad os kæmpe for liberale frihedsrettigheder, og bekæmpe de holdninger, vi ikke kan lide med ord i stedet for med lov - det gør både os selv og samfundet klogere!

Debatindlægget er skrevet af: 
Malika Bøge Rosenskjold, kultur-, ret- og ligestillingsordfører i Radikal Ungdom og Ask Ellebjerg, økonomi- og erhvervsordfører i Radikal Ungdom.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter