Debat

29.01.24

Premium

Texas mod Washington: hvem bestemmer?

David Gress skriver om ’fighting words’ mellem guvernøren for Texas og de føderale myndigheder. Striden står om grænsekontrol mod Mexico, hvor den illegale indvandring sætter nye rekorder. Konflikten har, som David Gress skriver, kastet USA ud i en forfatningskrise, der er værre end nogen sinde siden borgerkrigen.
David Gress er historiker og kender af USA, hvor han har boet i en stor del af sit liv
David Gress er historiker og kender af USA, hvor han har boet i en stor del af sit liv

Guvernøren i Texas, Greg Abbott, udsendte den 24. januar en erklæring, hvori han fastslog delstatens forfatningsmæssige ret til selvforsvar, eftersom præsident Joe Biden ”fortsætter med at angribe Texas og nægter at gøre sin pligt for at forsvare grænsen”.

Med erklæringen har guvernøren udløst en forfatningskrise, som har været under opsejling, siden Biden-administrationen i 2021 praktisk talt åbnede grænsen til Mexico for stort set ukontrolleret indvandring, eller hvad nogle kalder invasion.

Hvor mange illegale, der til dato har krydset grænsen for derefter at forsvinde sporløst, vides ikke med sikkerhed. Skønnene går fra 6 til 12 millioner eller flere. Hvor mange af dem, der bærer på smitsomme sygdomme, eller hvor mange, der kan være terrorister, er det heller ingen, der ved, og ingen fra det officielle USA synes interesseret i at finde ud af det.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen