Debat

22.08.24

Ung Nye Borgerlige: Velfærdsstaten er noget bras

Joachim Nygaard Andersen fra Nye Borgerliges Ungdom argumenterer for at erstatte den skandinaviske velfærdsmodel med den amerikanske.

Det er på tide at tage et virkeligt opgør med formynderstaten, og dette skal leveres af de borgerlige.

Vil de borgerlige genvinde regeringsmagten, må de stoppe med at agere som afarter af Socialdemokratiet. Den socialdemokratiske formynderstat begrænser det private initiativ og muligheden for social mobilisering, fordi vores økonomiske frihed er stærkt reduceret med en indkomstskat, der varierer fra 12 % til 42 % og i nogle tilfælde helt op til 52 %. Oven i det kommer boligskatter, afgifter osv., som finansierer en stor offentlig sektor.

Danmark har også det tredjestørste antal offentligt ansatte blandt OECD-landene, kun overgået af Norge og Sverige. Ifølge World Population Review (Public Sector by Size by Country 2024) arbejder 32,2 % af Danmarks samlede arbejdsstyrke i den offentlige sektor, hvilket ses af tal fra International Labour Organization (ILO). Kigger man på USA, viser tallene fra ILO, at 13,6 % af deres samlede arbejdsstyrke arbejder i den offentlige sektor.

Se mod USA
Den offentlige sektor vokser fortsat i Danmark, og der er kommet mere bureaukrati under den nuværende regering. Derfor er det på høje tid med en reform, så vi får en residual velfærdsmodel, som den de har i USA. USA har et højere BNP end Danmark (76.399 USD mod 74.005 USD ifølge Globalis). USA er altså også et rigere land end Danmark. Man kan selvfølgelig sige, at der er større indkomstulighed i USA end i Danmark. Det er korrekt ifølge OECD’s Gini-koefficient, hvor Danmark har den 8. laveste ulighed blandt OECD-landene. Hvis man sammenligner USA og Danmark, er forskellen markant: Danmarks ulighed er 26,8 %, mens USA’s er 39,6 %.

De sociale udgifter er lavere i USA end i Danmark. Ifølge OECD bruger USA 22,7 % af deres BNP på sociale udgifter, mens Danmark bruger 26,2 %. Det samme gælder de offentlige udgifter, som også er lavere i USA end i Danmark. Ifølge OECD er de offentlige udgifter i USA 44,9 % af BNP, mens de i Danmark er 49,9 %.

USA formår at holde de offentlige udgifter lavere end Danmark, og dermed også skatten, hvor man betaler 10 % til 37 % i føderal indkomstskat, og dertil kommer eventuelle lokale skatter. I nogle stater, som Florida og Texas, er der ingen delstatsskat. Delstatsbeskatningen varierer fra 0-13 % ifølge DitUSA.dk.

Mere frihed og større ansvar
I USA har borgerne også større frihed og samtidig større ansvar for deres eget liv. De har valgfrihed i social- og sundhedsvæsenet, fordi det er privat, og de kan vælge den social- og sundhedsforsikring, der passer til deres behov. Kvaliteten højnes af de frie markedskræfter, fordi der hele tiden er konkurrence om at få kunder, igen på grund af den velfærdsmodel, som de har, som jo er den residuale modsat i Danmark, hvor vi stort set er tvunget til at benytte de offentlige tilbud på social- og sundhedsområdet.

Dette skaber lange ventelister, og det hele er blevet en stor sovepude. Uden reel konkurrence om serviceniveauet, som i USA, taber borgerne. De danske borgere skal have frihed under ansvar for deres eget liv frem for en formynderstat, de er afhængige af resten af deres liv.

Staten bør være sidste udvej, når der ikke er andre muligheder, og sociale- og sundhedsydelser bør gives efter skøn af fagfolk.

En borgerlig reform af formynderstaten
Det har længe skreget til himmelen, at der bør komme en reel borgerlig reform af formynderstaten. Modellen er klar. Det er den USA har.

Gå nu til valg på at indføre den residuale velfærdsmodel, og så kan det være, at man mener, at det er urealistisk og idealistisk. Men det er den sande vej frem for at skabe et reelt borgerligt samfund

I den residuale velfærdsmodel har man som borger fuld frihed og ansvar for at sikre sin egen velfærd. Det kan ske gennem private, sociale og sundhedsforsikringer, men det er frivilligt, om man vil tegne en forsikring eller ej. Sundhedsvæsenet er privat, hvilket betyder, at du enten skal betale via brugerbetaling eller tegne en forsikring. Staten træder til, når der ikke er andre udveje, og giver dig en overførselsindkomst til de mest livsnødvendige behov.

Kildeliste:

https://cepos.dk/abcepos-artikler/0004-danmark-har-den-8-laveste-ulighed-blandt-oecd-land ene/

https://data.oecd.org/united-states.htm#profile-society

https://data.oecd.org/denmark.htm#profile-society

https://www.dst.dk/da/Statistik/emner/borgere/befolkning/befolkningstal

https://www.worldometers.info/world-population/us-population/

https://da.tradingeconomics.com/united-states/corporate-tax-rate

https://ditusa.dk/skattesystemet-i-usa-2/

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/public-sector-size-by-country

https://skat.dk/hjaelp/satser

https://www.dr.dk/studie/samfundsfag/den-residuale-velfaerdsmodel

 

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter