Essay

11.06.24

En vis far ved, hvornår han skal handle

Mike Bruun-Lander fortsætter sin artikelserie om de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden. Denne gang gælder det visdom, som ikke handler om, hvor mange bøger, du har læst, men om evnen til at anvende din livsforståelse på en gavnlig måde.

Visdom betragtes ofte som den mest ophøjede af alle dyderne. Som far er visdom ikke blot en akkumulering af viden, altså hvor mange bøger har du læst, men evnen til at anvende din livsforståelse på en gavnlig og reflekteret måde. Det indebærer indsigt, dømmekraft og en dybere forståelse af livets kompleksiteter. Hvordan kan ”Busters Verden” eller ”Kejserens nye klæder” perspektiveres til det, der foregår i barnets skole? Det handler altså ikke kun om at vide, hvad der er sandt, men også om at vide, hvad der er rigtigt at gøre i forskellige situationer.

I den danske spillefilm "Den eneste ene" fra 1999 er der en scene, hvor køkkenmontøren Knud, spillet af Lars Kaalund, må konstatere at. ”man skal sgu tale med børn”. Lige så forsimplet udtalelsen er, lige så vigtig er den. Aristoteles betragtede dialektik som essentiel for videregivelsen af visdom. Udforsk verden sammen for at nå frem til en dybere forståelse.

Forskellen på mor og far
Men hvor mor ofte taler før hun agerer i verden, taler far efter. Generelt er det moderne menneske et begrebsvæsen, vi snakker for meget, handler for lidt. Når der trøstes, er ”nuet” på spil: Hvordan føles det lige nu? Når der handles, er fremtiden på spil: Hvordan opnås det? En far forstår at anvende sin viden på handling. Send ungerne afsted med sociale opgaver, som fremmer vækst og senere forståelse. Det betyder, at far skal tilstræbe at se de langsigtede konsekvenser af sine handlinger og råd.

Når stræben efter børns kærlighed fremmer forkælet-hed blot for at opfylde vores egen behov - ”se, hvor gode forældre vi er” - opdager den vise, at han skal ændre sin tilgang i en kombination af behovsudsættelse og fornuft. Gennem konsekvens udstår han sin smerten ved sine børns afvisning.

Hvorfor må jeg ikke springe fodbold over i dag?

Det regner jo helt vildt, far!

En vis far ved, hvornår han skal tale, og hvornår han skal handle. Han forstår, at hans børn har brug for både støtte og erfaring for at udvikle sig til selvstændige individer. Af hvilken visdom forærer man sine 18-årige børn en BMW og fratager dem sejren ved håndens slid? Man må yde, før man kan nyde, er fars motto.

Den rette balance
Visdom i faderrollen handler også om at finde den rette balance mellem at beskytte og at lade børne slå sig på den virkelighed, der venter. Hvis mor er nervøs over adgang til det store træ, kravler far med og viser faldgruberne. At undervise og lade de små knubs gøre deres del af arbejdet. Kun ved levet modstand kan livet erobres med de tab, som unægtelig vil komme. Aristoteles betegnede det som "praktisk visdom" eller på græsk phronesis.

Historisk og sociologisk set har fars praktiske visdom været udtrykt gennem daglige aktiviteter og arbejdsopgaver. En tendens, der ændrede sig med indførelsen af Folkets skole. Med etableringen af folkeskolen, som vi kender den i dag, flyttede meget af denne læring fra hjemmet til klasseværelset. Det betyder også, at en del af den praktiske visdom er blevet reduceret. I dag har vores børn adgang til en enorm mængde information online. De tilegner sig viden, men det har også skabt en situation, hvor mange lærer teoretisk viden, men ofte mangler en mere håndgribelig erfaring med deres far - ja de kender ikke forskel på en rørtang og en svensknøgle. Det kan vi ikke være bekendt. Tilegnelse af phronesis kræver tid, vejledning og praksis. Noget dyrebart går tabt uden.

Det påstås, at mænd, der tager mere barsel, ofte bliver opfattet som mere empatiske og ansvarlige. Læg ikke, hvad andre opfatter, til grund for dine beslutninger som far, men erkend dødeligheden og tidens begrænsninger. Ingen på deres dødsleje har ønske, at de havde brugt mere tid på deres job i stedet for tid med deres børn. Hurtigere end du aner, er de flytte hjemmefra. En vis far tager tiden alvorligt.

Visdommen er den dyd, der skal understøtte vores egen accept af, at kontrollen smuldrer. Vi styrer ikke blot skibet mindre. For hvert togt ud i verden, sejler vores børn en ekstra mil og kommer hjem stærke og mere bevæbnet med indsigt og dømmekraft, takket være far.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter