Essay

11.06.24

Premium

En vis far ved, hvornår han skal handle

Mike Bruun-Lander fortsætter sin artikelserie om de syv kardinaldyder, der gør en far til et positivt forbillede i en omskiftelig verden. Denne gang gælder det visdom, som ikke handler om, hvor mange bøger, du har læst, men om evnen til at anvende din livsforståelse på en gavnlig måde.

Visdom betragtes ofte som den mest ophøjede af alle dyderne. Som far er visdom ikke blot en akkumulering af viden, altså hvor mange bøger har du læst, men evnen til at anvende din livsforståelse på en gavnlig og reflekteret måde. Det indebærer indsigt, dømmekraft og en dybere forståelse af livets kompleksiteter. Hvordan kan ”Busters Verden” eller ”Kejserens nye klæder” perspektiveres til det, der foregår i barnets skole? Det handler altså ikke kun om at vide, hvad der er sandt, men også om at vide, hvad der er rigtigt at gøre i forskellige situationer.

I den danske spillefilm "Den eneste ene" fra 1999 er der en scene, hvor køkkenmontøren Knud, spillet af Lars Kaalund, må konstatere at. ”man skal sgu tale med børn”. Lige så forsimplet udtalelsen er, lige så vigtig er den. Aristoteles betragtede dialektik som essentiel for videregivelsen af visdom. Udforsk verden sammen for at nå frem til en dybere forståelse.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab