Kommentar

08.07.24

Premium

”Jordskredssejr” på 1,6 procent

Medierne kalder Labours sejr ved parlamentsvalget i Storbritannien forleden en ’Jordskredssejr’. Bag ’jordskredet’ gemmer sig et tal på 1,6 procent, som er den reelle vælgerfremgang for Labour. Forklaringen skal findes i det engelske valgsystem. Morten Uhrskov gennemgår tallene.
Nigel Farage blev valgt ind for sit parti Reform UK sammen med fire andre. Hvis valgsystemet havde været som det danske, ville Reform UK have fået 93 mandater og ikke blot de 5, som valget gav dem.
Nigel Farage blev valgt ind for sit parti Reform UK sammen med fire andre. Hvis valgsystemet havde været som det danske, ville Reform UK have fået 93 mandater og ikke blot de 5, som valget gav dem.

Den får, hvad den kan trække i de danske etablerede medier efter optællingen af stemmer i Storbritannien.

Målt på antal pladser i Underhuset ser det da også voldsomt ud. Labour – som dækker alt fra Enhedslisten til Socialdemokratiet herhjemme – er gået fra 201 til vilde 412 pladser ud af 650. Det giver et meget sikkert flertal.

Tories – som svarer til Venstre og Konservative i Danmark – har fået høvl og styrter fra 372 til 121, et tab på 250 pladser. Reform UK med Nigel Farage i spidsen får sølle fem pladser, mens Liberaldemokraterne – tæt på Det Radikale Venstre – får hele 72 sæder i Underhuset.

Er englænderne svinget til venstre?
Et voldsomt sving til venstre, ikke sandt? Nej, det er ikke sandt. De kraftige forskydninger i antallet af mandater i Underhuset skyldes alene det britiske valgsystem, som er valg i enkeltmandskredse. I de 650 enkeltmandskredse, som Storbritannien er delt op i, tager vinderen mandatet, mens alle øvrige stemmer i valgkredsen går tabt.

Hvis vi i stedet ser på procenterne frem for antallet af pladser i parlamentet, ser billedet helt anderledes ud. Labour er gået fra 32,1 procent ved valget i 2019 til 33,7 procent denne gang. Altså en fremgang på 1,6 procent. Ikke just en jordskredssejr, og det endda med en valgdeltagelse på kun 60 procent mod 67,3 procent i 2019.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab