Henriks Halvtomme Glas byder på et møde mellem to tidligere folketingskolleger fra hver sin ende i spektret, når der er besøg af Pelle Dragsted, tidligere MF for Enhedslisten og tænkeligt kommende kommunalpolitiker på Frederiksberg. Diskussionen kredser om Dragsteds nye bog, 'Nordisk socialisme: På vej mod en demokratisk økonomi'.
"Hele den markedsdrevne udvikling gør det utroligt svært at løse de største problemer, vi står over for, for eksempel klimakrisen, simpelthen fordi dem, der skal træffe de vigtige beslutninger, ikke er på valg, for eksempel dem, der sidder på toppen af finanssektoren ... Jeg siger, at svaret på det er at forsøge at demokratisere økonomien, at folkestyret skal udvides til ikke kun at omfatte den politiske sfære, men i højere grad bevæge sig ind over den økonomiske sfære," siger Dragsted.
Men det er jo velkendt tale fra socialistisk hold, protesterer Henrik Dahl. Hvad er det særligt nordiske?
"Det er nok det mere kontroversielle i bogen, også der hvor jeg selv kommer fra, på venstrefløjen. Det er, at jeg foreslår, man går væk fra den her opfattelse af, at vi bare lever i et kapitalistisk samfund. At vi anerkender, at der særligt i de nordiske lande er betydelige træk og elementer af socialisme, som allerede er her. Det er i form af en ret bred demokratisk sektor i økonomien, sådan noget som COOP, ejet af kunderne, hele vores forsyningssektor, den almene boligsektor og selvfølgelig den offentlige sektor."
Pointen er også henvendt til egne rækker, siger Dragsted.
"Venstrefløjen har været for dårlig til at se, at socialismen allerede er her, i lommer i samfundet, hvor det er lykkedes at få en demokratisk forvaltning og fået det, man med et svært engelsk ord kalder dekommodificeret, altså gjort borgerne langt mindre afhængige af deres købekraft på markedet."
Som den regelmæssige læser eller seer hos Kontrast måtte forvente, er Henrik Dahl ikke just vundet for socialismen, nordisk eller ej. Og er det ikke rigtigere at kalde Danmark for et socialdemokratisk land end et nordisk-socialistisk?
"Styrken i Socialdemokratiet har jo alle dage været deres pragmatisme. Ja, de har nogle ting, de gerne vil, men de løfter ikke fanen højere, end de kan nå jorden med fødderne," konstaterer Dahl.
"Ja, det er også derfor, vi i Danmark - selvom vi ikke er ramt lige så hårdt af nyliberalismen som andre steder - har oplevet en tilbagegang for almindelige menneskers rettigheder," lyder svaret.
"Men det er jo jeres samarbejdspartner," spørger Henrik Dahl, "kan I lokke nordisk socialisme ud af dem?"
I denne udgave af Henriks Halvtomme Glas kan du se Pelle Dragsteds svar på dette og andre relevante spørgsmål. Vil gæsten fra Enhedslisten for eksempel medgive, at fremgangen i Kina og Indien tyder på, at friere markeder løfter folk fra fattigdom? Eller at pensionskassernes spekulation er til gavn for den almindelige borger i hans eller hendes alderdom?
Pelle Dragsteds bog 'Nordisk socialisme: På vej mod en demokratisk økonomi' er udkommet 1. maj 2021 på Gyldendal. Se Kontrasts anmeldelse ved professor Nicolai. J Foss her.