Video

25.04.21

Hvilke borgerlige har svigtet?

Kasper Støvring og andre nationalkonservative ville hellere stemme på statsministeren frem for Venstres formand, mens Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, mener, at Frederiksen er en Anker Jørgensen i forklædning. Hør de tos debat og bud på en vej fremad i Interviewet.

Flere borgerlige debattører har på det seneste kritiseret Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og i samme åndedrag rost statsminister Mette Frederiksen (S). Hun har blandt andet vundet respekt hos sine ellers ideologiske modparter for at være viljestærk, national og føre en striksere udlændingepolitik end sine forgængere.

Forfatter og debattør Kasper Støvring konstaterer, at S har overgået V i udlændingepolitik. Og hvis skulle vælge kun mellem den siddende statsminister og Venstres formand, ville han træffe et opsigtsvækkende valg. 

"Så ville jeg nok stemme på Mette Frederiksen. Det er jeg ikke glad for at sige. Jeg opfatter mig som borgerlig, konservativ. Jeg så helst, at den borgerlige fløj havde det bedste bud på bedste politik, men sådan ser det ikke ud nu. Det er Socialdemokratiet, der stort set tromler den borgerlige fløj, der er splittet," siger Kasper Støvring, der også er bestyrelsesmedlem her i Kontrast.

Ugens anden gæst, Berlingske-redaktør Tom Jensen, mener, at Mette Frederiksens politik er en helhed, som fristede borgerlige skal være bevidst om:

"Det er jo sådan set det, Mette Frederiksen har sat sig for, at trække S til højre i værdipolitikken og til gengæld mere til venstre i fordelingspolitikken. Derfor er hele strategien at få sådan nogle som dig, Kasper, at kunne lide det så meget, så man faktisk foretrækker Mette Frederiksen, og det har sået splid i de borgerlige rækker."

Kasper Støvring vedkender sig nu heller ikke at være blevet nogen rigtig socialdemokrat og er særlig bekymret for civilsamfundet. 

"Jeg tror stadig, de borgerlige er de bedste, ideologisk, til at passe på Danmark og civilsamfundet, men jeg ser det egentlig ikke som en mulighed, at de borgerlige revitaliserer sig," siger Støvring. 

Hvad er der så at gøre for at revitalisere? Måske at se nærmere på begrebet frihed, mener de to, på hver deres måde: 

"Den borgerlige blok har været katastrofalt dårlig til at berige begrebet frihed. Det er blevet alt for fladt og indholdstømt. Jeg tror, det er en nøgle til, hvordan man kan lægge kant til Socialdemokratiet igen, at man får beriget begrebet frihed igen. Både den individuelle frihed og friheden til at gøre noget, som ikke er styret af det tvangskollektiv, som velfærdsstaten er af natur," siger Tom Jensen. 

Hør flere udlægninger i Interviewet, der også kommer ind på forholdet mellem frihed og velstand. Hør også, hvorfor Tom Jensens holdning til at få børn i Syrien til til Danmark hviler på "en stangborgerlig analyse" ifølge redaktøren.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter