Video

Lykkeberg i logen: At bære sin avis som et smykke

10. maj 2021

Hvorfor syntes den unge Rune Lykkeberg, at journalister var trælse typer, hvad er balancen mellem nye og etablerede medier, og er Herning et politisk mesterværk? Se besøget fra Information i Chefredaktørernes Loge.

Informations chefredaktør, Rune Lykkeberg, er kigget forbi d’herrer Andersson (Kontrast) og Jespersens (Netavisen Pio) stambord i Chefredaktørernes Loge. Det handler indledningsvis om hans barndom i et venstreorienteret kvarter i Aarhus-forstaden Risskov. 

Her voksede han op præget af kvinder i hvide bomuldstrusser med et glas hvidvin i den ene hånd og en Kings i den anden, der bar deres avis - Information naturligvis - “som et smykke”. Men det til trods havde Lykkeberg ingen ambition om at blive journalist.

“Da min far blev professor i strafferet, begyndte en masse journalister at komme ude hos os. Og jeg synes altid, de var så arrogante. De repræsenterede for mig noget enormt lavt, sådan nogen med en masse penge, der bare kom i taxaer, som de lod køre i tomgang ude foran, mens de og sad og snakkede og drak øl. Og jeg kunne jo høre, at de ikke vidste en skid. For mig var journalister ikke nogen, jeg havde lyst til at være en del af, slet ikke.”

Men Information var en særlig avis i Risskov, og den unge Lykkeberg fik smag for litterære skribenter som Klaus Lynggaard, ligesom han blev præsenteret for tidens stjerner som Lou Reed og David Bowie. Vejen til Information gik via det blandt danske journalister så sagnomspundede tidsskrift PRESS. 

Værterne Jespersen og Andersson er som redaktører for nutidige mindre holdningsbårne medier interesserede i at vide, om den slags også har en plads i det danske mediebillede.

“Der er altid noget man ikke ser, når man er i centrum - og medierne er i centrum - så ser man verden indefra og ud, og der ser den altid mere retfærdig ud, end den er. På den måde er medierne en del af en magtstruktur. Så at der kommer nye medier, ser jeg i sig selv kun som en god ting,” siger han.

Men peger dog på, at det efter hans mening er vigtigt, at medier med politisk kant supplerer public-service medier.

“Det store problem i USA er ikke, at de har FOX News, ikke at de har sociale medier, ikke at de har MSNBC. Det er, at der ikke er andet. Og hvis man ser på Storbritannien, så gør det, at man har BBC, stadig en enorm forskel,” siger Rune Lykkeberg.

I samtalen giver Informations chefredaktør også sit bud på, hvorfor sociale medier i en række sammenhænge er noget bedre end deres rygte også for danske medier. Derudover hvorfor Herning er et politisk mesterværk, og hvorfor Jørgen Leth og Clement Kjærsgaard kun kunne komme fra Aarhus.


Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.