06.07.23

Flad snude giver risiko for søvnapnø og dårligt helbred hos hunde

Et finsk studie viser, at hunde med flade snuder oftere sover dårligere og snorker mere end andre hunderacer.
Med et særligt halsbånd har forskere fra Finland målt 24 hundes søvn, hvoraf 12 er hunderacer med flade snuder. Ni af dem er franske bulldogs som den på billedet. De fladsnudede hunde lider af dårlig søvn og har øget risiko for søvnapnø, viser studiet. (Arkivfoto).
Med et særligt halsbånd har forskere fra Finland målt 24 hundes søvn, hvoraf 12 er hunderacer med flade snuder. Ni af dem er franske bulldogs som den på billedet. De fladsnudede hunde lider af dårlig søvn og har øget risiko for søvnapnø, viser studiet. (Arkivfoto).

Søvnforstyrret vejrtrækning er mere udbredt blandt hunderacer med korte snuder end med lange snuder.

Det viser et finsk studie fra Institut for Veterinærmedicin på Helsinki Universitet.

Forskerne har brugt et særligt udviklet halsbånd til at måle 24 hundes søvn.

12 af dem er såkaldte brachycephale hunde, hvor kraniet er forkortet, så hovedet er kort og fladt. De resterende 12 var hunde med længere snuder.

Hos hunde med korte snuder registrerede man et højere antal episoder af søvnforstyrret vejrtrækning. De snorkede også mere.

Ifølge forskerne ligner det menneskelig søvnapnø, som skyldes en spærring i de øvre luftveje.

- Søvnapnø bringer mennesker i risiko for at få eksempelvis hjerte-kar-sygdomme. Søvn påvirker kroppens immunforsvar, udskillelse af hormoner og stofskifte.

- Tilstrækkelig, god søvn er afgørende for livskvaliteten. Blandt andet derfor er vi også interesserede i dyrs søvn, siger Iida Niinikoski, som er en af forskerne bag undersøgelsen, i en pressemeddelelse.

Familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen mener, at problemet er ekstrem avl - også kaldet overtypning.

Her overdrives bestemte karakteristika for racen gennem avl. Det kan få eksempelvis sundhedsmæssige konsekvenser for dyrene.

- I Danmark har det været en problematik, som har været diskuteret i mange år, siger han og understreger, at der er brug for lovgivning på området.

Det har landene omkring os - Tyskland, Holland, Norge, Sverige - nemlig.

- Her har man lovgivning, der sætter en ramme for, hvad man accepterer, og det er, at der ikke avles på syge individer med risiko for at bringe sygdomme videre.

- Det gælder også karakteristika, som gør, at dyrene er udfordrede på deres velfærd og får korte liv på grund af eksempelvis flade snuder som i studiet her, siger han.

Når det kommer til implementering, er der masser af inspiration at hente i udlandet, forklarer han.

- Men dem, der møder dyrene derude - dyrlæger, dommere ved konkurrencer, opdrættere - skal have lovgivning at læne sig op ad.

- Det skal være lovgivning, som sikrer sundhed og velfærd i avlen, så vi ikke fortsat avler på voldsomt overtypede dyr og med racespecifikke lidelser, siger Jens Jokumsen.

Af de 12 fladsnudede hunde i undersøgelsen fra Finland var ni franske bulldogs.

Ifølge Bulldog-Klubben, som er en specialklub under Dansk Kennel Klub, er det en meget populær race i Danmark.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter