11.05.23

SAS: EU-dom får ikke indflydelse på flyvninger

SAS fortsætter flyvninger som normalt, efter at EU-ret har underkendt milliardstøtte, oplyser SAS.
EU-dom får ingen indflydelse på SAS' flyveplan eller bookinger, siger SAS-formand Carsten Dilling. (Arkivfoto).
EU-dom får ingen indflydelse på SAS' flyveplan eller bookinger, siger SAS-formand Carsten Dilling. (Arkivfoto).

SAS fortsætter sine flyvninger som normalt, efter at EU-Retten har underkendt EU-Kommissionens godkendelse af milliardstøtte fra den svenske og danske stat til flyselskabet i 2020.

Desuden forventer SAS, at dommen ikke får indflydelse på staternes deltagelse i den igangværende konkursbeskyttelsesproces.

Det skriver SAS i en pressemeddelelse onsdag aften.

- Dagens retsafgørelse er en del af en igangværende juridisk proces, der forventes at fortsætte i lang tid. Kendelsen har ingen indflydelse på SAS' flyveplan eller bookinger, siger SAS-formand Carsten Dilling i meddelelsen.

Afgørelsen fra EU-Retten kom onsdag. Det er lavprisselskabet Ryanair, som har udfordret en række europæiske støtteordninger til luftfartsselskaber fra 2020.

Ryanair mener, at ordningerne var unfair statsstøtte.

En af de ordninger, som Ryanair angreb, var et kapitalindskud i SAS fra den danske og svenske stat gennem køb af SAS-aktier og -obligationer. Indskuddet havde en samlet værdi af 11 milliarder svenske kroner.

Den ordning burde ifølge EU-Retten ikke have været godkendt.

Dommen kan ankes, hvilket SAS også påpeger i pressemeddelelsen.

Det vides endnu ikke, om eksempelvis SAS eller den danske eller svenske stat vil anke dommen. Onsdag sagde både SAS og Finansministeriet, at de vil tage bestik af dommen.

SAS er i gang med en konkursbeskyttelsesproces i USA, en såkaldt chapter 11-proces. Og her kan EU-Rettens afgørelse også bringe nogle bekymrende perspektiver på bordet, mener Sydbanks luftfartsanalytiker, Jacob Pedersen.

Det er nemlig forventningen, at resultatet af konkursbeskyttelsen blandt andet bliver, at den danske stat skal spille en større rolle i SAS' ejerskab.

Derudover kan den også bringe nogle bekymrende perspektiver på bordet, hvis konkursbeskyttelsesprocessen som ventet ender med et resultat, hvor den danske stat skal spille en større rolle i SAS' ejerskab.

- Hvis statsstøtte i 2020 blive kendt ugyldig, vil EU-Kommissionen så acceptere, at den danske stat går fra 21,8 til 30 procent (af ejerandelen, red.), som man gerne vil, spurgte Jacob Pedersen onsdag.

I en analyse torsdag formiddag fastholder Jacob Pedersen sin skepsis, i forhold til om den danske stat kan få godkendelse til at øge sin ejerandel, når man ser det i lyset af dommen.

Han mener dog, at udmeldingen fra SAS onsdag aften skaber ro.

- Det er godt nyt på kort sigt og bliver forhåbentligt fulgt op af flere indikationer på, at skrækscenariet med påkrævet fuld tilbagebetaling af statsstøtten kan undgås, skriver han i analysen.

Onsdag aften påpeger SAS, at dommen fra EU-Retten ikke nødvendigvis betyder, at milliardstøtten fra den danske og svenske stat udgjorde ulovlig statsstøtte.

- EU-Kommissionen kan revurdere foranstaltningen, og SAS forventer, at den vil gøre det, skriver selskabet i meddelelsen.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter