Analyse

13.11.22

Premium

Det bedste valgsystem er stadig uperfekt

Morten Okkels: Det er en udbredt opfattelse, at i det bedste demokrati flugter antallet af stemmer nødvendigvis med antallet af mandater. Lad os udfordre tanken lidt.
Valgtilforordnet viser vej til stemmeboksene i København ved folketingsvalget 1. november 2022. (Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix)
Valgtilforordnet viser vej til stemmeboksene i København ved folketingsvalget 1. november 2022. (Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix)

Med stemmerne talt op blev folketingsvalget 2022 endnu mere exceptionelt, end det i forvejen var. Partierne i det røde flertal var i mindretal blandt vælgerne, men i flertal i Folketinget. Det vækker opsigt her i landet, hvor der er almindelig enighed om, at vores valg er forholdstalsvalg – med andre ord at f.eks. 10 procent af stemmerne automatisk giver omtrent 10 procent af mandaterne på spil. Hvilket da også stadigvæk er tilfældet i år. 

En brite på besøg i Danmark ville se anderledes på situationen. Vores gæst ville nemlig være vant til et system, der muliggør helt anderledes distance mellem antallet af vælgere og antallet af mandater. Ved det seneste parlamentsvalg i 2019 vandt det konservative parti et klart flertal i House of Commons med blot 43,6 procent af stemmerne, og lignende situationer kan forekomme i amerikansk politik. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab