Analyse

08.07.22

Premium

Provinsen slår igen

Mikkel Andersson: Socialdemokratiet og Venstre synes at have glemt den afgørende betydning af stemmerne fra det gule Danmark. Det har Inger Støjberg ikke, og dermed har de gamle magtpartier overladt Danmarksdemokraterne en stor spillebane.
Screenshot fra video af Inger Støjbergs takkefest via danmarksdemokraterne.dk
Screenshot fra video af Inger Støjbergs takkefest via danmarksdemokraterne.dk

Både Socialdemokratiet og Venstre synes på fascinerende vis at have glemt lektierne fra de to seneste folketingsvalg, hvor provinsvælgerne viste sig afgørende for de to partiers vej til magten. I 2015 blev Venstre radikalt formindsket, da det gule Danmarks vælgere i overvældende grad rykkede til Dansk Folkeparti, mens Socialdemokratiets valgsejr i 2019 efter alt at dømme netop var mulig, efter at et stærkt fokus på Danmark hinsides Valby Bakke gjorde solidt indhug i Dansk Folkepartis vælgerskare.

Men i tiden efter kommunalvalget i efteråret 2021 skete noget pudsigt. De to traditionelle regeringspartier blev, flankeret af store dele af et generelt urbant kommentariat, enige med sig selv om, at fokus på provinsvælgeren og vedkommendes interesser og værdier var passé. Nu var det storbyerne og ikke mindst klimaet, som skulle sætte dagsordenen. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen