Analyse

Støjbergs instruks kan aflive Mogens Jensen

Regeringens ulovlige beslutning om aflivning af landets mink har allerede fået voldsomme konsekvenser for landets minkavlere, men den gamle sag om barnebrude kan blive det, der i sidste ende afgør fødevareminister Mogens Jensens skæbne.
Foto: Steen Brogaard, Folketinget.dk, og Johannes Jansson, Wikipedia
Foto: Steen Brogaard, Folketinget.dk, og Johannes Jansson, Wikipedia

Udgivet 13.11.20

Måske var det med vilje, at Jakob Ellemann-Jensen i et interview med DR mandag formiddag brugte udtrykket ”ulovlig instruks” om regeringens beslutning om at aflive alle mink i landet. Ordvalget har givetvis forårsaget et par nervøse trækninger rundt om i Venstre, og lige siden har Twitter været fuld af referencer til partiets næstformand, Inger Støjberg, og den barnebruds-/instrukskommission, som regering og støttepartier har nedsat for at belyse den sag.  

Argumentet hos kadrerne på Twitter er simpelt. Oppositionen har ingen ret til at kritisere regeringen v/ fødevareminister og syndebuk Mogens Jensen for den ulovlige instruks, fordi man har forsvaret Inger Støjberg. 

Det er nok også for simpelt. 2 og 5 er stadig ikke lige, og der er forskel på straffen for at terrorbombe Nørreport og forfalske et frimærke, selvom begge dele er ulovlige. Men det er en anden diskussion, og om argumentet holder eller ej betyder ingenting. 

Det er sammenligningen med Støjberg, der er farlig for Mogens Jensen.

Hvis vi lærte noget som helst af sidste valgperiode, var det, at regeringens støttepartier virkelig, virkelig ikke bryder sig om ulovlige instrukser og mener, at det skal have konsekvenser, når ministre giver dem. 

Samråd på samråd og hundredvis af spørgsmål blev det i hvert fald til, da sagen handlede om barnebrude. Man skal passe på med at sammenligne æbler og bananer og mink og barnebrude, men der vil nok være en del, der synes, at Støjbergs ageren i spørgsmålet om midlertidig indkvartering under en asylsag i hvert fald ikke er meget værre end at udstede et ulovligt påbud om at aflive millioner af mink, sætte militæret ind og fratage tusindvis af mennesker deres ejendom og forsørgelsesgrundlag.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, så imidlertid lidt anderledes på det mandag eftermiddag. Det er ”utjekket, at regeringen kommer halsende med hastelovgivning på en ordre, som den har givet”, og så har man i hvert fald heller ikke skruet for meget op for retorikken. Et påfaldende afdæmpet svar fra partiet, der jo også i mange år har ønsket at afvikle den danske minkavl. 

Sundhedsordføreren blev dog sidenhen venligt korrigeret af Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, der har skærpet retorikken i takt med ministerens skiftende forklaringer. Det ser ”meget, meget sort ud” for fødevareministeren, lød det i hvert fald fra Skipper, der før har væltet en socialdemokratisk minister og formentlig ikke har glemt, hvordan man gør.


Brud på den mest grundlæggende regel

Det andet parti, der holder fødevareministerens skæbne i hænderne, er Radikale Venstre. Mange forventer imidlertid, at partiet ikke vil gå forrest i sagen, fordi de – lidt spidst – har for travlt med at få hånden væk til at få fingeren ud. Partiet prøver i øvrigt også at komme ind i en lidt mere konstruktiv modus operandi, der består af mere og andet end blot at veksle mellem budskaberne ”mere klima” og ”vi vil vælte regeringen”. 

Hvis der ikke kommer afgørende nye oplysninger frem inden, finder vi med al sandsynlighed først ud af, hvordan det ender for fødevareministeren, i midten af næste uge, hvor der både kommer en redegørelse og et samråd. 

Lige nu svæver Mogens Jensen i uvished. Men flere ting er allerede nu sikre.   

Uanset om fødevareministeren hedder Mogens Jensen efter næste uge, stopper sagen ikke med det. Det er en gåde, hvordan regeringen kan begå så store fejl i en sag, der har så store konsekvenser. Alt vil blive forsøgt gennemlyst, og en samlet opposition vil gøre sig store anstrengelser for at placere ansvaret hos statsminister Mette Frederiksen, der virker lidt for ivrig efter at tørre hele ansvaret af på både sin stakkels ressortminister og embedsværk.  

Imens har fødevareministeren ikke gjort det lettere for sig selv ved at bryde den mest grundlæggende regel af alle, når ministerstormen raser: Sig undskyld for det hele fra starten. I stedet har han forsøgt sig med skiftende forklaringer og en halvsløj beklagelse om uklar kommunikation. Den slags går ikke ustraffet hen på Christiansborg.

Og endelig vil både Enhedslisten og Radikale Venstre have et stort forklaringsproblem, hvis den ulovlige instruks om aflivning af landets mink ikke ender med mere end et strengt blik og en bestemt påtale til fødevareministeren. Med andre ord kan det reelt blive Støjbergs instruks, der ender med at koste Mogens Jensen ministerposten. 

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter