Artikel

21.12.22

Alex Vanopslagh: Liberalisme bliver irrelevant uden fællesskab

Kontrastprisen: LA’s formand er nomineret for kampagnen ‘Du kan godt’. Liberalisme må ikke blive ‘woke’, men skal holde fokus på fællesskab og mening, mener han.
Billedtekst: Alex Vanopslagh (født 1991) er uddannet cand.scient.pol. og siden 2019 formand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Tidligere har han været formand for Liberal Alliances Ungdom og valgt til Københavns Borgerrepræsentation. (Screenshot fra dukangodt.dk/Liberal Alliance)
Billedtekst: Alex Vanopslagh (født 1991) er uddannet cand.scient.pol. og siden 2019 formand og folketingsmedlem for Liberal Alliance. Tidligere har han været formand for Liberal Alliances Ungdom og valgt til Københavns Borgerrepræsentation. (Screenshot fra dukangodt.dk/Liberal Alliance)

13. januar 2023 skal Kontrastprisen overrækkes til den eller dem, der har stået for indeværende års største bidrag til det borgerlige Danmark. Dette er sidste artikel i en interviewserie, hvor vi møder de seks nominerede.

I en tid, hvor både politikere og kommentatorer taler om en krise i blå blok, er partiet Liberal Alliances flotte folketingsvalg et lyspunkt. 31-årige Alex Vanopslagh førte sit parti til valg og opnåede en fremgang fra 3 til 14 mandater.

I partiets valgvideo er det partilederen selv, der træder frem på skærmen og taler direkte til danskerne. Han siger, at han tror på dem, og at de er stærkere, end de måske selv tror. 

“Hvis man kan overbevise folk om et livssyn og samfundssyn, så kan man også overbevise dem om, at politikken er rigtig,” siger Alex Vanopslagh om den succesfulde kampagne, som han er nomineret til Kontrastprisen for. 

Kontrast har mødt ham for at tale om borgerlige værdier og vejen frem for blå blok. For LA’s kampagne stikker ud. Hvor blå blok generelt er gået til valg på konkret politik, der skulle give danskerne skattelettelser og flere frie valg, har konkrete forslag næsten ikke spillet nogen rolle i LA’s kampagne.

Hvordan nåede du frem til, at det var værdierne, I skulle gå til valg på?

“Da jeg blev partileder tilbage i 2019, besøgte jeg som noget af det første en kontanthjælpsmodtager. Jeg syntes, at det var mere interessant at tale om, hvordan hun havde mistet troen på sig selv og fremtiden, end om penge," siger han og fortsætter:

“Jeg har siden hen spekuleret over, hvordan vi generelt kunne føre en valgkamp på et borgerligt menneskesyn.”

Mødet med kontanthjælpsmodtageren og den efterfølgende debat står i kontrast til en kendt episode med tidligere medlem af Folketinget for LA og nuværende kommentator for BT Joachim B. Olsen. Han mødte berømmeligt Fattig-Karina, hvilket gav udslag i, at hendes budget blev fremlagt og diskuteret i medierne. 

Alex Vanopslaghs tilgang til sagen som et eksistentielt spørgsmål signalerede en ny retning for partiet efter dets nedsmeltning ved forrige valg, efter at den daværende leder havde holdt fast i et ultimativt krav om skattelettelser.

En borgerlig modfortælling
På overfladen er “Du kan godt”-kampagnen ikke så politisk. Men kampagnen er en borgerlig modfortælling til den socialdemokratiske fortælling om, at danskerne har brug for en stor stat for at være trygge. 

“Det er jo til at få røde knopper af at høre på, at alle skal gøres svage, alle skal ynkes. Det er også en politisk tendens at ynke relativt stærke grupper. Tanken bag kampagnen var at sige: Du kan godt tage et ansvar for dit eget liv, og det betyder så også, at du kan tage ansvar for at bidrage til fællesskabet. Gøre en forskel for andre, behandle folk ordentligt, engagere dig i civilsamfundet.”

Han gestikulerer livligt, og der er ikke krisestemning i lige netop dette Christiansborg-kontor. Men vejen hertil har været lang. 

Han overtog ledelsen efter den store nedsmeltning i 2019, hvor partileder Anders Samuelsen ikke engang blev valgt ind, og siden har partiet ofte ligget under spærregrænsen. Selv har Alex Vanopslagh i en periode været sygemeldt med stress. Dette har han brugt til at anlægge en mindre politisk og mere eksistentiel vinkel, når emnet i Folketingssalen eksempelvis har været mistrivsel blandt unge. 

Når det handler om mistrivsel, har Alex Vanopslagh talt imod den socialdemokratiske fortælling om, at det er en præstationskultur, der er årsagen. I stedet har han talt om det, han kalder en perfekthedskultur, og hvordan en løsning er, at de unge skal opgive at være perfekte, men stadig forpligte sig på at tage ansvar for eget liv og gøre deres bedste.

Blik for fællesskabet
‘Du kan godt’-kampagnen har været effektiv, særligt blandt de unge. Men den var også kontroversiel. En del af kritikken er gået på, at den er for individualistisk og sparker nedad ved at tale til dem, der i forvejen kan selv. 

Hvor er fællesskabet i LA’s politik og tænkning?

“Jeg synes egentlig ikke, at det er en urimelig kritik, hvis man siger, at ‘Du kan godt’-kampagnen kunne have mere fokus på fællesskabet. Hvis liberalismen bliver til en woke variant, der kun har blik for individets frigørelse og ikke, som Grundvig havde blik for, fællesskaberne og de store ting, der skaber sammenhængskraft og mening i tilværelsen, så bliver den irrelevant, og så dør den,” siger han og fortsætter:

“Derfor har jeg tænkt, at den næste kampagne kunne være: ‘Vi kan godt’. Hvor den kan handle, om alt det, vi kan uden om staten. Se på de fantastiske friskoler – vi kan godt – se på det stærke foreningsliv – vi kan godt – se på, hvordan private går sammen for at løse problemer, det offentlige ikke magter – vi kan godt!”

Der er dog åbenlyst en stor forskel på partiet nu og før valget – 11 mandater flere og en forventning om, at partiet måske skal anlægge en ny tone, nu hvor kampen for overlevelse er slut, og det i stedet handler om indflydelse.

Nu hvor I er vokset til et større parti, kan I så tillade jer at fortsætte med at tale værdier i samme grad?

“Du rammer ind i noget ømtåleligt. Hvis Liberal Alliance skal have eksistensberettigelse, skal vi være et parti, der forbliver systemkritiske, selvom vi parlamentarisk får mere indflydelse. Vi skal samtidigt kunne føre den overordnede borgerlige værdikamp, som eksempelvis ‘Du kan godt’, og bevare vores meningers mod,” siger han og fortsætter:

“Én fejl i den forrige periode var, at vi opgav værdikampen for at få indflydelse. Vi må finde ud af at gå ind i nogle kompromiser uden at miste vores eksistensberettigelse. Jeg glæder mig til opgaven og håber, at vi får en vigtig parlamentarisk rolle, hvor vi skal tage svære beslutninger.”

Folk leder efter identitet og mening
Det er dog ikke kun LA, der har forandret sig med det seneste valg. Styrkeforholdene mellem partierne i blå blok er blevet næsen udjævnet. Dermed er det ifølge flere debattører et åbent spørgsmål, hvem der skal være blå bloks leder.

Flere har peget på, at du til valget tog det ideologiske lederskab i blå blok. Er du klar til at være blå bloks leder?

“Jeg tror, man skal skelne mellem dem, der er ledende i at formulere borgerlige tanker og politik, og dem, der er ledende og sidder for enden af forhandlingsbordet. Det første har jeg en ambition om.” 

Han medgiver, at der mangler lederskab i blå blok. Men i første omgang handler det i høj grad om, at Venstre ikke har formået at præsentere et klart borgerligt projekt, der kunne konkurrere med Mette Frederiksens lederskab.

“Venstre lykkedes for eksempel ikke under coronakrisen med at tale til fællesskabsfølelsen og sammenhængskraften. Det var jo ikke restriktionerne, der gav successen. Det var sammenhængskraften, der så havde en bagside, der var udskamning. Men fortællingen om det danske fællesskab, som Mette Frederiksen skabte, det gjorde hun godt. Jeg tror, at Venstre kunne lære af det og skabe en borgerlig fællesskabsfortælling.”

Hvordan kunne den lyde?

“Det er vel alt det, vi kan uden for staten, hvis vi hver især tager ansvar for os selv og vores medmennesker. Så får vi et stærkt fællesskab og et stærkt borgerligt samfund. Der er en efterspørgsel på meningsfulde og identitetsformende fællesskaber. Det skal de borgerlige kunne tale ind i,” siger han og fortsætter:

“For ellers er der kun klimabevægelsen, der kan give fællesskab og identitet: ‘Sorter dit affald og udskam alle andre’, eller der er Socialdemokratiets tryghedsfortælling om, at det at være dansk er at arbejde i det offentlige.”

Det er ikke i dag, at Alex Vanopslagh kommer til at påtage sig rollen som leder af blå blok. Men ifølge Alex Vanopslagh er arbejdet for at forme et Liberal Alliance, der kan trække Danmark i en borgerlig retning, først lige begyndt. Det handler om at bruge læren af valget til at tænke videre.

“Vi er langtfra i mål med det her med at få formuleret den store borgerlige fortælling. En fortælling med en bundklang.”

*

Læs også om de fem andre nominerede til Kontrastprisen: 

Nikolaj Bøgh: Vi bliver straffet for kulturløs designerpolitik
Christian Egander Skov: Husk, hvorfor det oprindelig var godt med frihed
Mads Lundby Hansen: Borgerlige skal gå i kødet på socialdemokratismen
Henrik Dahl: Lad de røde stå alene med deres dårlige idéer
Selsingerne: Mange kommer galt af sted ved at følge tidsånden

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter