Debat

14.04.21

Borgerlige akademikere bliver frosset ud

Det er sværere at gøre akademisk karriere, når man ligger til højre for midten. En bekymrende tendens fra udlandet, som også kræver vores opmærksomhed herhjemme, skriver Kasper Støvring.
En akademisk barriere? Universitetet i Cambridge (foto: Pixabay)
En akademisk barriere? Universitetet i Cambridge (foto: Pixabay)

Den britiske politolog Eric Kaufmann, som Kontrasts medlemmer mødte tirsdag 12. april kl. 16.00, står bag en af de mest omfattende rapporter om pluralisme – eller rettere manglende pluralisme – på universiteterne.

Rapporten Academic Freedom in Crisis blev udgivet i sidste måned og dokumenterer de ødelæggende effekter af den venstreorienterede identitetspolitik på især amerikanske, britiske og canadiske universiteter. Resultatet er slående: Borgerlige, højreorienterede akademikere bliver i høj grad udgrænset.

Rapporten viser, at den akademiske frihed begrænses, højreorienterede censurerer sig selv, ledelsen og kolleger modarbejder dem, pluralismen indskrænkes, og intolerancen er værst hos de yngre: Fremtiden ser dyster ud.

For eksempel kan man læse, at en betydelig del af akademikere diskriminerer mod konservative ved ansættelse, forfremmelse, tildeling af forskningsmidler og ved publicering. 1 ud af 3 britiske akademikere ville fx ikke ansætte en Brexit-tilhænger.

I USA er over en tredjedel af de konservative akademikere blevet truet af ledelsen på grund af deres synspunkter, mens 70 % af de konservative akademikere melder om et fjendtligt klima på deres institutioner.

Forholdene synes værst inden for samfundsvidenskab og humaniora. Her siger over 8 ud af 10 Brexit-støttende akademikere, at de ikke ville føle sig godt tilpas med at udtrykke deres synspunkter til en kollega.

Kaufmann resumerer selv:

“Threats to academic freedom stem from two interrelated forces. Threats from management and colleagues for unpopular opinions represent what I call hard authoritarianism, in that the censure is imposed by the institution and the consequences run the gamut from being fired all the way down to being assigned an unpopular course or being shunned by colleagues. But there is also a soft authoritarianism that arises from political discrimination in hiring, promotion, grants and publication.”

Skønt rapporten angår amerikanske, britiske og canadiske forhold, kaster den også lys over den aktuelle hjemlige debat om de-funding af visse uddannelser, fordi de er blevet venstreorienterede propagandamaskiner.

Forholdene er sandsynligvis bedre på de danske universiteter, men tendensen er den samme. Hvis identitetspolitikken ikke inddæmmes, kommer vi alle til at undgælde. For universiteterne er den lige vej til indflydelse på landets øvrige uddannelsessystem, embedsværk, medier og mange andre påvirkningskanaler.

Løsningen kan være at lukke bestemte uddannelser. Men det ville være bedre, hvis man sikrede pluralismen og skærpede kravene om pluralisme. Man skal have lov at forske i gakkede venstrefløjstemaer, men den forskning bør konfronteres og inddæmmes inden for institutionernes egne rammer. Sker det ikke, må politikerne, der forvalter de midler, der understøtter uddannelserne – dvs. skatteborgernes penge – gribe til det ultimative instrument: Lukning af uddannelser.

Vi har imidlertid behov for mere dokumentation om danske forhold. Her skal også huske, at den politiske pression mod borgerlige næsten altid foregår på raffineret vis, men ofte også på andre, uformelle måske endda ubevidste måder. På baggrund af mere end 10 års erfaring med at være ansat på danske universiteter skrev jeg for få år tilbage denne kronik om manglende pluralisme.

I dag er forholdene forværret især under påvirkning af den såkaldte anti-racistiske forskning. Samtidig er en ejendommelig, selvdestruktiv tendens hos disse aktivistiske forskere blevet åbenlys: De arbejder så hårdt på at bevise, at den vestlige kulturs største forfattere og tænkere var racister, at man nær kunne tro, at racisme og storhed hænger sammen. Ligesom antiracisme og skodforskning hænger sammen.

Og det ville da være uheldigt.


Her kan medlemmer af Kontrast få adgang til vores interview med omtalte Eric Kaufmann. Hvis ikke du er medlem i forvejen, tilbyder vi i temaugen 12.-18. april en uges adgang for blot 1 krone.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter