Debat

23.03.22

Mediekritik: Den nye mand på Kontrast stempler ind

Rasmus Ulstrup Larsen er seneste tilføjelse til Kontrast-holdet. Her starter han sin nye redaktionelle karriere med at føre stafetten videre i den nye tradition for mediekommentarer om onsdagen.

Alt for længe har nyhedsdækningen været præget af venstreorienterede vinklinger, og det burde ikke længere overraske nogen, at det forholder sig sådan. Som Kontrast tidligere kunne fortælle, er Enhedslisten nu det største parti på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

I mit foregående job som politisk konsulent var jeg selv vært på det mediekritiske program Reflektor, der satte fokus på de etablerede mediers tendens til fejlagtig journalistik, især når det kom til værdipolitiske emner som kriminalitet og ligestilling. 

Der var nok at komme efter. For eksempel måtte Danmarks Radio erkende sine fejl og ændre i artikler, når jeg konfronterede dem med den tendentiøse dækning af væsentlige værdipolitiske spørgsmål. Det afslørede for mig, hvad vi er oppe imod: mastodonter med en ideologisk indgang til verden, som sætter sit præg på dækningen.

Der findes faktisk i dansk presse en tilstræbt objektivitet. Journalisternes intentioner kan være gode nok. Men ideologi lader sig aldrig fornægte. Ideologien er det enkelte menneskes indgang til verden og fungerer som horisont for normative spørgsmål.

Derfor ser jeg også frem til at bidrage til nogle ekstra dimensioner på Kontrast, når vi snart får øget vores dækning med borgerlig vinkel på spørgsmål om økonomi og iværksætteri. Men vi styrker bredden i vores materiale med mere egenproduceret indhold. Kontrast har i høj grad koncentreret sig om opinionsstof. Det er vigtigt, og det skal Kontrast også fortsætte med. Men fremover vil jeg være med til at sætte endnu mere fokus på egenproduceret journalistik, så danskerne kan få et alternativ til det etablerede mediebillede.

Det gælder på kultur- og værdiområdet, men i særdeleshed også på den økonomiske dækning. Det har længe været en plan for Kontrast at udvide det journalistiske fokusområde, så vi også får en borgerlig vinkel på økonomiske spørgsmål. 

Selv har jeg været træt af, at den økonomiske diskussion i medierne næsten aldrig har været principiel: Hvad er det gode liv? Hvorfor er det vigtigere at vi får et øget arbejdsudbud, end at flere kan arbejde deltid, hvis de har små børn? Skal øgede forbrugsmuligheder altid vægtes højere end tid til de nære fællesskaber?

Den danske mediebillede er inden for økonomiområdet fastlåst mellem en socialdemokratisk velfærdsorientering og en teknokratisk borgerlighed. Men borgerlig journalistik skal kunne mere; økonomi skal ikke kun handle om statslig velfærdsforbedring eller øget arbejdsudbud. 

En borgerlig tilgang til økonomi er også et spørgsmål om værdier, fællesskaber og frihed. Økonomi udgør mulighedsbetingelserne for det gode liv for familierne og individet, og samtidig er økonomi som genstandsfelt uomgængeligt, hvis vi skal diskutere, hvordan det gode liv kan leves på andre måder end som deltager i det socialdemokratiske hamsterhjul eller moderne karriereræs. De spørgsmål kunne jeg godt tænke mig, at man undersøgte dybere, frem for udelukkende at diskutere den optimale økonomiske politik for samfundet i kroner og øre.

Allerede i mine første dage på redaktionen fik vi understreget nok en gang, at der er brug for Kontrast i det danske mediebillede. Medierne er gået overdrevent og ukritisk med på Institut for Menneskerettigheders dagsorden, at politiet diskriminerer indvandrere og efterkommere – men det vender vi tilbage til. 

Det er den samme ukritiske tilgang, som vi ser, når venstrefløjen på imponerende vis formår at sætte dagsordenssættende kampagner i gang. Eksemplerne står i kø. Den kritiske stillingtagen udebliver tilsyneladende, så snart journalister øjner en mulighed for at bedrive Se & Hør-journalistik i seriøse dagblade. 

Kort sagt er det nødvendigt at gå til alle de relevante områder på nye måder med en klar borgerlig vinkel, der bryder med de vante fastlåste vinkler. Det er sådan, danskerne kan få et bedre og mere varieret mediebillede og en diskussion om, hvorvidt livet og samfundet kan forstås og leves anderledes, end mange i øjeblikket går ud fra. Det kan også gøres med debatstof, men opinion alene er ikke nok for et ambitiøst medie. Endnu mere kritisk journalistik med et borgerligt udgangspunkt er et yderligere ben at gå på, hvis der skal rykkes noget i mediebilledet.

Derfor er det afgørende, at Danmark har et kritisk medie med en borgerlig horisont. Netop det er Kontrast. Og derfor er det også en stor glæde for mig, at jeg skal være med til at drive Kontrast endnu videre. Tak til alle Kontrasts medlemmer for at gøre det muligt, jeres støtte forpligter.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter