Debat

19.12.22

Premium

Myten om den ambitiøse midterregering

Selvom det er historisk, at Venstre og Socialdemokratiet går i regering sammen, er regeringsgrundlaget primært typisk teknokratisk forvaltningslogik og ukonkrete hensigtserklæringer.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Danmark er en nation karakteriseret af et selvovervurderende mindreværdskompleks. På en gang er vi de bedste til utrolig meget - de hyggeligste, de lykkeligste, de grønneste - men samtidig så undseelige, at vi slet intet betyder og ingen rolle spiller i en stor, stor verden, hvor vi blot er et bittelille puslingeland. 

På det seneste synes det selvovervurderende dog at have fået overtaget. I forbindelse med det nationale kompromis om forsvaret skulle alle indlægges til at høre om, hvordan det var helt vanvittigt ambitiøst, mens Danmark i praksis er noget nær nummer sjok i forhold til oprustning efter Ukraine-krigen. 

Det samme kommer til udtryk i forbindelse med grundlaget for den nye regering henover midten, som angiveligt er helt vanvittigt ambitiøst på en række områder. 

Det passer bare ikke. Regeringsgrundlaget indeholder unægtelig reelle reformer, som er fine - ikke mindst på uddannelsesområdet - men intet, der kan siges at være historisk i meningsfuld forstand. Det narrativ synes mest af alt at være brugt, fordi både S og V har et ønske om at legitimere en samlingsregering, som der er betydelig skepsis over for i begge partiers baglande og vælgergrupper.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen