Debat

09.08.23

Om værdikrigere og badedyr

Emilie Jäger: Socialdemokraten Per Husted havde i det mindste modet til at sige sin mening, selvom det var upopulært. Så meget desto mere savner vi frie ord fra blå SVM-politikere, især Venstre.
Fuglede med fugl og partiformand Jakob Ellemann-Jensen på gaden i Ringkøbing op til folketingsvalget i 2022. (Foto: Johan Gadegaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix)
Fuglede med fugl og partiformand Jakob Ellemann-Jensen på gaden i Ringkøbing op til folketingsvalget i 2022. (Foto: Johan Gadegaard/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix)

Der var engang, hvor det var i høj kurs at være en stærk værdikriger i Venstre. Sådan er det ikke længere. Venstres ellers profilerede stemmer er usædvanligt lavmælte og fåmælte, når man spørger dem til koranafbrænding. Værdikrigerne er mere til badedyr for tiden. 

I sidste uge bragte vi på Kontrast nogle overraskende udmeldinger fra den socialdemokratiske MF Per Husted. Der blev hoppet direkte fra et forbud mod afbrænding af koraner til en åbning over for at forbyde “formålsløse” Muhammed-tegninger. Siden har en lang række af danske medier og politikere fulgt op på hans ord. 

Vi fik fat i Husted, fordi vi forsøgte at få en eller anden form for udtalelse fra en eller anden socialdemokrat, imens Mette Frederiksen rejste rundt i sommerlandet med stråhat og en bog af Tove Ditlevsen, alt imens det muslimske forbund OIC var godt i gang med at beslutte, hvordan Danmark skulle bløde. 

Men når alle er færdige med at more sig over Per Husteds udtalelser, hører det med, at Husted faktisk stillede op til et interview. Det skal han roses for, nu hvor vi taler om en sag om ytringsfriheden. Masser af politikere tager bare ikke telefonen eller vender ikke tilbage. Det gjorde Husted dog.

På det seneste har vi naturligvis også forsøgt at få fat i nogle markante stemmer fra Venstre – for det er jo trods alt Danmarks liberale parti, der har foretaget den største kovending i denne sag. Så vi har ledt efter de hårdeste værdikriger-stemmer i partiet, efter andre er smuttet til andre partier. 

Mads Fuglede har mange gange udtalt sig om lignende sager. Men han havde ikke noget at sige. Han var på ferie, meddelte han. Vi ville rigtig gerne høre, om Fuglede virkelig kunne være med på alle de ting, som Mette Frederiksen sagde i Go’Aften LIVE. Er koranafbrænding slet ikke en del af ytringsfriheden? 

Han plejer jo at være en mand, der tør tage bladet fra munden og skære igennem, når han hører noget ”skørt”. Men nej. Ikke i dag. Han har åbenbart ikke noget på hjerte om denne sag. 

Men hvad så med Torsten Schack Pedersen? Her taler vi om en mand, som tidligere har været klar i mælet og retorikken om vores samfund over for muslimske samfund. Det er ikke mere end en måneds tid siden, at han til Radio4 Morgen klart sagde: ”Jeg synes – ligesom Jeppe Søe – at det er uskønt at brænde andres hellige bøger af. Men det er en del af ytringsfriheden, og derfor står vi ved, at vi ophævede blasfemiparagraffen.”

Så tydeligt udtalte Torsten Schack sig tidligere på sommeren. I dag siger han ikke noget. Jo, han siger, at der er andre, der udtaler sig om den sag, og at han dermed må være dækket ind. 

Vi må bare konstatere, at de to tilbageværende værdikrigere i Venstre er gået i hi. De er mere til badedyr for tiden.

Nu skal det hele jo ikke gå ud over Venstre. Vi har også forsøgt andre politikere, der heller ikke har ønsket at udtale sig om noget overhovedet. Måske er der en pointe i, at de går mindre op i ytringsfriheden, når de ikke selv ønsker at gøre brug af den.

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter