Debat

04.01.23

Premium

Renaud Camus: En introduktion

Ryan Smith introducerer det meget diskuterede begreb ‘den store udskiftning’ og dets ophavsmand, den franske forfatter Renaud Camus.
Camus er født i 1946 og har uddannet sig inden for filosofi, jura og retshistorie. (Foto: Selvportræt / Creative Commons)
Foto: Renaud Camus / Creative Commons

I mainstream omtales den franske filosof Renaud Camus næsten udelukkende i forbindelse med sit begreb den store udskiftning. Han fremstilles også 99% af tiden gennem sine modstanderes briller. På Wikipedia kan man således læse, at han er en højreekstrem, racistisk konspirationsteoretiker.

Guilt by association får også fuld plade, idet Camus’ tanker ofte sættes i forbindelse med talrige terrorangreb. Selv har han altid taget afstand fra brugen af vold.

I Frankrig er tingene mindre ensidige. Den feterede forfatter Michel Houellebecq har f.eks. sagt, at han er forbløffet over, at folk bliver ved med at referere til den store udskiftning som en teori. ”Det er ikke teori, det er fakta.” Den venstreintellektuelle historiker Jacques Julliard har udtalt, at folk ikke tør se i øjnene, at den store udskiftning simpelthen bare er common sense. Ifølge meningsmålinger mener op til 67% af franskmændene, at den store udskiftning finder sted.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen