Debat

05.09.22

Premium

Tørklædeforbud: Sådan gjorde de i Frankrig

Jørn Boisen: I debatten om tørklæder er det oplagt at se mod Frankrig, der længe har haft forbud mod det muslimske tørklæde i den offentlige skole. Så lad os se nærmere på, hvordan det er gået dernede, og hvad vi skal tage højde for, inden vi overfører de franske erfaringer til en dansk sammenhæng.

Ingen med bare et minimalt kendskab til danske medier og politik kunne være blevet forbavset over forløbet, da den lidt gådefuldt benævnte ‘Kommission for den glemte kvindekamp’ offentliggjorde sine anbefalinger. 

Blandt disse var nemlig et forslag om at forbyde det muslimske hovedtørklæde til piger i grundskolen. Med samme matematiske præcision som en sovjetisk 1. maj-parade indtog alle deltagerne de indøvede positioner. P1 førte kampagne på emnet, og man hørte unge muslimske kvinder (man glemte i skyndingen, at de vist ikke var omfattet af forslaget) hævde, at ”mit tørklæde er mit valg”. Det var også temaet for en demonstration mod forslaget, og progressive politikere, journalister og akademikere hævdede, at det er et fatalt skråplan, når man (og her menes både mænd og staten) blander sig i kvinders påklædning.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen