Debat

04.04.22

Velkommen i temaugen om energi og klima

Tema: Krydsfeltet mellem energi-, klima- og sikkerhedspolitik er blevet et politisk tema for det 21. århundrede. I denne uge vil Kontrast vinkle på problemer og løsninger set fra det borgerlige perspektiv.

Der er mildest talt sket noget siden 1993, hvor energiministerposten var noget, som Nyrups første regering overlod til Kristeligt Folkeparti. I moderne tid håndterer energiministeren også klima og forsyning, og mere magtfulde partier end de kristelige har ladet nogle af deres mest fremtrædende profiler bestyre posten som Connie Hedegaard, Lykke Friis og senest Dan Jørgensen. 

Det politiske fokus dækker over, hvordan klima- og energipolitik er blevet aktuel som måske aldrig før. Det skyldes selvfølgelig, at klimadagsordenen er kommet i sving de senere år, men ikke kun det. 

Senest har krigen i Ukraine understreget, hvordan energipolitik hænger nøje sammen med udenrigs- og sikkerhedspolitik. 

Den problemstilling leder også videre til velfærdspolitik. Netop under denne temauge behandler Folketinget en ny varmecheck til de danskere, som får sværere ved at betale deres udgifter til gasforsyning med tidens voldsomme prisstigninger. Og atomkraft er igen blevet noget, som en bredere kreds diskuterer seriøst i det politiske Danmark, hvor der nu skal prioriteres hårdt mellem mange interesser lige fra økonomi til CO2-udledning til sikkerhedspolitik. Hvor skal man som borgerlig positionere sig i det? 

Med andre ord er der nok at tage fat på, når vi i denne uge tager hul på de brede og spændende problematikker med blandt andre iværksætter, investor og forfatter Lars Tvede, leder af Copenhagen Consensus Bjørn Lomborg, Venstres folketingsmedlem Kim Valentin, biolog Christopher Bugge Harder, journalist Jon Hustad, os selv her på redaktionen og flere endnu i en række indlæg hen over ugen. 

Savner du lidt ekstra appetitvækkere, er der også nok at tage af fra Kontrasts arkiv: 

Se oplagt journalist Jon Hustads tidligere artikel om, hvordan Vestens energipolitik gav Putin bedre kort på hånden, eller seniorforsker Rasmus Toft-Petersens bud på, hvordan atomkraft er nøglen til at undgå det samme

Det kunne også være artiklen om, hvorvidt Extinction Rebellion skal deltage til skattefinansieret klimafestival eller debattør Stefan Aggers bud på, hvorfor den asketiske klimapolitik er dømt til at fejle.  

Vel mødt i temaugen, som er forbeholdt Kontrasts medlemmer. Er du ikke medlem i forvejen, kan du melde dig ind til den nye og lavere pris lige her

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter