Debat

03.02.23

Premium

Venstredrejet borgerskab: Om Lise Nørgaard og Ritt Bjerregaard

Marianne Wagner reflekterer over to kvinder, som igennem årtier satte deres præg på Danmark. De var med til at rive meget ned undervejs.
Ritt Bjerregaard som socialminister i selskab med journalist og forfatter Lise Nørgaard. Billedet er udateret, men fra omkring 1980. (Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix)
Ritt Bjerregaard som socialminister i selskab med journalist og forfatter Lise Nørgaard. Billedet er udateret, men fra omkring 1980. (Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix)

For nogle år siden forsøgte jeg for mine børn at læse højt af Lise Nørgaards Volmer – Portræt af en samfundsstøtte, som jeg altid har syntes er en afsindig morsom og velskrevet bog set fra barneperspektivet. Volmer er søn af en ostegrosserer, og hans dominerende moders livsprojekt er at skaffe ham ind i de bedre kredse. 

Indledningsscenen foregår netop i en af disse, nemlig hos provstinde Mejer, som sammen med nogle andre damer er ved at forberede et engle-tableau, hvorfor de er bænket omkring et meget stort bord. Under bordet er et drama i gang, for der opholder damernes børn sig, og Volmer er altså iblandt. Han har netop ædt den kage, fruerne skulle have nydt efter endt arbejde, så han er allerede berygtet og beundret alt efter om man befinder sig ovenfor eller under bordet. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen