Debat

24.02.22

Premium

Vesten er svækket af mangel på strategisk tænkning

Kasper Støvring: Rusland har invaderet Ukraine og anerkendt udbryderrepublikkerne i øst, og det er på høje tid, at de liberale i Vesten tager ved lære. Det giver ikke mening at betragte sikkerhedspolitik på samme måde som indenrigspolitik.
Putin møder den franske statsleder Macron ved langbordet. Pressebillede fra den russiske præsidents hjemmeside, www.kremlin.ru.
Putin møder den franske statsleder Macron ved langbordet. Pressebillede fra den russiske præsidents hjemmeside, www.kremlin.ru.

Liberalismen er en svag og tynd fernis over den altid ulmende stormagtspolitik, som jeg beskrev i en artikel om Rusland tilbage i 2011, hvor jeg både begrunder stormagtspolitik i rationel interessevaretagelse og irrationelle motiver som stolthed og ære. Disse faktiske forhold i den berygtede jernindustri er nok ved at dæmre for endnu flere i disse timer.

Vestlige ledere kritiseres for at forholde sig alt for passivt, selv om endnu en såkaldt rød streg er overtrådt. Grunden til den passivitet er den enkle, at Ukraine ikke er af vital sikkerhedspolitisk interesse for Vesten. En militær reaktion synes derfor udelukket, og sanktioner vil ikke gøre stor skade på Rusland, fordi Kina vil hjælpe. Sanktioner vil snarere ramme især Tyskland og Østeuropa, der får hovedparten af sine gasforsyninger fra Rusland.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Årlig betaling

948

Spar 240 kr. med årsabonnement

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen