Essay

01.10.24

Premium

Hvor er det danske folk mon henne?

Store kriser er enten folkelighedens fremkaldervæske eller banemand. Det er historien om Hans Peter Hjerl Hansen og hans frilandsmuseum på Hjerl Hede et slående eksempel på. Det blev skabt som en bouillonterning af danskhed, skriver Kasper Rathjen, som spørger: Har vi stadigvæk et folk af fælles erfaringer, håb og drømme?

Russisk panser i Donetsk, kinesiske flådefartøjer ud for Taiwan, inflation, pandemier, glohed klima- og trivselskrise, Vesten i opløsning…

Listen er lang og dyster, men ikke til at tage fejl af. Vi er på vej til at aflevere en verden i værre stand end den, mange af os overtog. Nu trækker skyerne sig for alvor sammen over os, og spørgsmålet er, om vi evner at rykke sammen. For ved vi overhovedet, hvem det er, vi skal rykke os sammen med?

Globale kriser er enten folkelighedens fremkaldervæske eller banemand. Et blik tilbage kan give os et rids af, hvordan vores forfædre handlede sidste gang, den store verden brast sammen.

I begyndelsen af 1900-tallet blev forretningsmanden Hans Peter Hjerl Hansen overtalt til at købe et større hedeareal omkring Flyndersø i Jylland. Overtaleren var ingen ringere end den store hedeopdyrkers søn, Christian Dalgas, og formålet var – som det havde været siden Hedeselskabets oprettelse i 1866 – at opdyrke heden med henblik på at vinde indadtil, hvad udadtil var blevet tabt.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab