Essay

14.04.25

Premium

Emotionel magt og minidiktatur

I forbindelse med talrige interviews med tidligere ansat på et offentligt finansieret bosted blev professor Gunnar Lind Haase Svendsen opmærksom på en række giftige magtrelationer. En dynamik, hvis motor er emotionel magt, skyggeledelse og "minidiktatur". Læseren vil formentlig genkende ledertyper og mekanismer, der især florerer i den offentlige sektor.

Jeg har i mit liv oplevet mange ledere, der gerne vil modtage lederløn, men som ikke vil lede. Af de eneste to, der ville lede, jagtede den ene mine yngre, kvindelige kolleger til firmafesterne – hvorefter det var umuligt at tage ham seriøst som leder. Den anden var en diktatorleder. Alle de andre ville som sagt ikke lede. De enten praktiserede selvledelse eller uddelegerede ledelsesopgaverne til andre medarbejdere.

Selvledelse medførte aktiveringen af den berømte junglelov og hermed selvudnævnte skyggeledere og beskidte, primitive stammekampe – naturligvis forklædte som civiliserede ”uenigheder”. Uddelegeringsledelse førte til en fragmenteret ledelse – eller ”multi-ledelse” – hvor forskellige ansvarspersoner tog hver sin bid af ledelsen.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab