Modpoler: Klimarådet og realismeDanmarks klimamål blev i stort omfang født, fordi vi ville være foregangsland og vise resten af verden vejen. Men hvis vi styrer mod et sammenbrud i energiforsyningen, er der næppe mange, der vil følge i vores fodspor. Klimarådet presser på og fremmer sammenbruddet.
Klimamøde: Ritualet genopføresBaku-mødet vil ende som de foregående COP-seancer. Der forhandles intenst, mødet går over tid, og i en sen nattetime når man frem til et resultat. Ingen er forpligtet det mindste af tekstens ordlyd, så man kan med sindsro konkludere, at de 80.000 deltageres anstrengelser ikke står mål med de CO2-udledninger, som mødet har medført. Men måske fik nogen indgået nogle lukrative olie- og gaskontrakter – og så var det jo ikke helt spildt.
Overdreven frygt for oversvømmelser af DanmarkEn dansk klimarapport om oversvømmelser tager udgangspunkt i, at havet omkring Danmark vil stige 130 cm inden år 2100. Hvis det skal ske, skal afsmeltningen af Grønland øges 30 gange allerede fra næste år. Det sker nok ikke, skriver Søren Hansen og advarer imod risikoen for spild af ressourcer, når urealistiske fremtidsscenarier får lov til at præge debatten.
Den sorte omstillingDenne anmelder sidder tilbage med nogen usikkerhed mht. bogens budskab. Dens gennemgang af de fossile brændstoffers rolle virker ufuldstændig, og den sandsynliggør på ingen måde, at vi ville kunne leve uden dem. Formålet blev fra start af defineret til at vise, hvordan de fossile brændstoffer har påført os potentielt ubodelige klima- og miljø-skader. Men hvad vi skulle have gjort i stedet, siger den ikke noget om.
Ekstremvejr er et PR-stuntKlima-kliken prøver at få offentligheden til at tro på en klimakrise, og at vi er ansvarlige for hver eneste orkan, tyfon eller skovbrand. Hvis vi bare følger deres anvisninger om grøn omstilling, vil det hele gå væk igen. Men sådan hænger det slet ikke sammen, skriver Søren Hansen. Men i mellemtiden er politikerne i gang med at ødsle af vores velstand bort i form af tilskud til vindmøller, brintfabrikker og CO2-opsamling, som ikke vil gøre nogen synlig gavn.
Økologisk natursyn bygger på en misforståelseNaturen er aldrig i balance, selvom økologerne hele tiden taler som om. Både klima og økosystemer forandres hele tiden. Søren Hansen forklarer, at det er denne grundlæggende misforståelse, som får økologer, klimaforkæmpere og andre til at anse menneskene for fjender af naturen. De sætter således en imaginær men falsk balance i naturen foran menneskelig trivsel.
TreenighedenTrepartsaftalen om landbruget er en kæmpe sejr til den naturromantiske tankegang. Det er idealer, som vil få alvorlige konsekvenser for verdens fattige og koste en masse penge. Men om de for alvor vil forbedre biodiversiteten og vandkvaliteten er nok tvivlsomt. Og aftalen får ingen betydning for det globale klima.
Klimapolitik: En farlig overreaktionDer er næppe nogen særligt alvorlig klimakrise, men til gengæld har vi kastet os ud i tiltag, der let vil vise sig at være en farlig overreaktion. De er kostbare, næsten virkningsløse og i værste fald vil de medføre langt større tab og lidelser, end klimaet nogensinde kunne påføre os. Mon ikke det er tid til en dyb indånding?