Kommentar

22.07.24

Premium

Excentriker eller visionær - Kulturarv i England

England har noget med traditioner og historiebevidsthed, og det er dybt fascinerende for en dansker som mig der er flasket op med modernistisk velfærdskunst og venstreorienteret pædagogik, skriver Anne-Marie Vestergaard, der har været på sommertur til London og besøgt Sir John Soanes Museum.
Museets rum med modeller
Museets rum med modeller

Sir John Soane (1753-1837) var en af Englands vigtigste arkitekter, kendt for blandt andet den første genopbygning af Bank of England. Han tegnede, byggede og indrettede sit eget hjem midt i London. Huset med de imposante søjler og skulpturer stod færdigt i 1824, og det blev efter hans eget ønske til et museum efter hans død.

Det ligner ikke noget andet museum i verden. Udover at være en dygtig, innovativ arkitekt med sans for rum og lys var Soane en passioneret kunstsamler, og enhver besøgende bliver overvældet af de smukke, velmøblerede rum som han selv boede og arbejdede i, med lysindfald og spejle, paneler og loftshvælvinger, men især af rummene fyldt med ufattelig mange malerier, skulpturer og fragmenter.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

48

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab