Kommentar

20.07.25

Premium

Gjor(d)t

Slavegjort og andre sproglige arbsurditeter er blevet tvunget ind i sproget. Kulturinstitutionerne i Danmark har i helt uhørt grad ladet sig spænde for den identitetspolitiske woke vogn, der er kommet til os fra det USA, venstrefløjen ellers elsker at hade. I særdeleshed DR, der har redet dem ad absurdum. Helle Birk fortæller, hvordan det er foregået.

I 2019 lancerede New York Times-journalisten Nikole Hannah-Jones sit 1619-projekt for at omskrive amerikansk historie, så fokus kom på USA som slavenation. 1619 var nemlig året, hvor de første afrikanere var ankommet til Jamestown kolonien.

I et interview forklarede Hannah-Jones om ordvalget i sit projekt, at mennesker ikke ville blive refereret til som ”slaver” men som ”slavegjorte personer”. Altså både kønsneutralt og politisk korrekt.

I 2020 lancerede Præsident Trump så per dekret sin 1776-kommission til at udarbejde en rapport til historieundervisningen. Rapporten tog udgangspunkt i Uafhængighedserklæringen af 1776 og i at formidle en positiv historie om Amerika til kommende generationer. Men USA’s mørke historie med slaveri fylder bestemt også meget i rapporten. Ligesom dr. Kings vise ord om, at mennesker skal bedømmes på deres karakter og ikke deres hudfarve.

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

55

Årlig betaling

550

Hvorfor blive medlem og betale? Fordi det er medlemmerne, der betaler for indholdet.
Vi har gjort det så billigt, at alle kan være med.

Kontrast stræber efter at blive:

Dit borgerlige anker i en woke tid

En autentisk borgerlig stemme

En borgerlige modvægt

Debat med bid, vid og humor

Dit borgerlige fællesskab