I sidste uge kunne man læse Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, pryde spalterne med en analyse primært omhandlende Elon Musk med titlen "Er det Elon Musk eller hele verden, der er ved at blive skør".
En analyse der, i min optik, har lidt til intet med journalistik at gøre. Tværtimod. Nielsen indleder med at lange hårdt ud efter Elon Musk - Suprise, suprise - for på sit medie X at have gjort Storbritanniens Statsminister, Keir Starmer, ansvarlig for den gruopvækkende sag omhandlende flere tusinde unge engelske piger, som systematisk blev udsat for de mest bestialske og sadistiske overgreb af primært pakistanske mænd i flere arbejderklassebyer i England fra 1997 til omtrent 2013.
Både myndigheder og politikere kendte til overgrebene, men valgte at vende det blinde øje til af frygt for beskyldninger om racisme. Det er en skandale, der er blevet omtalt som en af de værste i Storbritanniens historie. Og hvordan ved Jakob Nielsen egentlig, at Elon Musk tager fejl med hensyn til Starmer?
Chefredaktøren kalder det 'en manisk kampagne'
Starmer var chef for den øverste anklagemyndighed CPS fra 2008 til 2013, hvor overgrebene allerede havde stået på i over ti år, og virker øjensynligt til at have gjort absolut ingenting for at komme til bunds i sagen om de unge piger.
Enten fordi han ikke har haft kendskab til den, eller fordi han aktivt har modarbejdet den. Begge dele er en skandale af astronomiske proportioner. Nielsen vælger at skøjte udenom om det faktum og kalder det i stedet en "manisk kampagne" fra Musks side.
Det er altså "manisk" at holde den daværende chef for den offentlige anklagemyndighed, og nu siddende britiske statsminister, ansvarlig for ikke at agere på sager om systematisk gruppevoldtægt af unger piger, der er foregået lige under næsen på ham.
Nielsen nævner heller ikke, at Starmer i 2009 valgte ikke at føre sag mod voldtægtsforbryderen og pædofilen, Jimmy Savile, der estimeres at have haft op imod 400 ofre. Så sent som i torsdags valgte Keir Starmer sågar at udeblive fra en afstemning om at åbne en national efterforskning i den føromtalte skandalesag.
Nedstemte en undersøgelse
Det er værd at gentage, når nu det kun figurerer som en sidebemærkning i Nielsens indlæg - tusindevis af unge engelske piger, er systematisk blevet udsat for gruppevoldtægter og sadistiske overgreb fra primært pakistanske mænd i en periode på over 10 år!
Ikke nok med det, så opildnede Starmer aktivt sine partimedlemmer i Labour til af stemme imod forslaget i parlamentet, som blev nedstemt med 364 stemmer mod 111, en majoritet på 253!
Hvorfor er det ikke på forsiden af alle medier, heriblandt Altinget? Som det journalistiske og faktabaserede medie, som Altinget jo burde være, kan det give anledning til undren, at det i stedet er dem der har været med til at afdække skandalen, altså Elon Musk og Tommy Robinson – sidstnævnte som det i øvrigt skal nævnes, på ingen måde er Guds bedste barn, men som råbte op om overgrebene allerede i 2011 – der skal stå skoleret for Jakob Nielsens pen.
Musk og Robinson får med andre ord voksenskældud af en journalist for at lave hans journalistiske arbejde. Magen til uredelighed er vel, undskyld mig, sjældent set.
Journalistisk selvbedrag
Men det journalistiske selvbedrag stopper ikke der, for Musk, som så mange andre på mediet X, er ifølge Nielsen en trussel mod det europæiske demokrati. Her udelader Nielsen på belejlig vis at nævne, at EU, under det amerikanske valg, faktisk forgreb sig på ytringsfriheden ved at forsøge at lukke Musks og Trumps samtale ned.
Dog uden succes. Heldigvis. Man skulle ellers tro, at den frie bevægelighed og samtale over landegrænser var en god ting, men ak. I stedet kritiseres Musk for at gøre brug af sin ytringsfrihed - endda på sit eget medie - ja faktisk lidt ligesom Nielsen selv gør det i ovenstående artikel.
Men burde en journalist, ja endda en chefredaktør, ikke netop hylde Musks kamp for ytringsfriheden, noget der tilsyneladende har været relativt fraværende på sociale medier indtil nu?
Zuckerberg indrømmer diskrimination af borgerlige på Facebook
Ejeren af Meta, Mark Zuckerberg, har nemlig netop annonceret at Facebook vil følge Musks eksempel og stoppe censureringerne af visse holdninger og ytringer. Zuckerberg indrømmer i samme udtalelse, at Facebooks såkaldte "faktatjek" og ønske om inklusion og politisk korrekthed har resulteret i en erosion af ytringsfriheden og en klar diskrimination af mere borgerlige-konservative holdninger på mediet.
Det er den samme politiske korrekthed, der ironisk nok har været skyld i den føromtalte skandalesag om de unge engelske piger. At vi skal høre det fra personer som Tommy Robinson og Elon Musk, når vi burde høre det fra journalister som Jakob Nielsen, er forstemmende, men vel nok lige præcis årsagen til at Trump vandt det amerikanske valg.
Dobbeltstandard i de etablerede medier
For det vidner om den dobbeltstandard, der generelt har domineret blandt de etablerede medier. Eksempelvis var ingen af dem, der nu kritiserer Musk fremme, da Twitter – under Jack Dorsey – og Facebook – under Mark Zuckerberg – var biased mod højrefløjen og gjorde alt for at bremse Trump, (noget Zuckerberg i øvrigt også indrømmer i videoen der er linket til ovenfor), Twitter gik endda så langt som at smide ham af platformen.
I tilbageblikket klinger det derfor hult, at Jakob Nielsen for omkring et år siden hacerlerede mod hvad han så som partisk journalistik hos BT’s Borgerlig Tabloid. Det må og kan du, med al respekt, gøre bedre, Jakob Nielsen.
Læs mere:
Skandalen der blev dækket over: How the grooming gangs scandal was covered up