Video

“Det er utrolig nemt at være kvinde i Danmark”

30. maj 2021

Man skal påberåbe sig offerstatus, fremstille kvinder som mindrebemidlede og abonnere på en venstreorienteret dagsorden, hvis man vil være ‘rigtig’ feminist i Danmark, mener journalist og forfatter Leny Malacinski.

Som journalist på Weekendavisen har Leny Malacinsky i en årrække både dækket og kommenteret den danske ligestillingsdebat, som hun også så nærmere på i sin bog Den dag jeg opdagede, jeg var undertrykt. I dagens udgave af Interviewet fortæller hun, at det var fortællingen om at kvinder var ofre, der gjorde hende interesseret i ligestillingsdebatten.

“Offerfortællingen og idéen om, at det er synd for kvinder, provokerede mig ind i debatten. Jeg kunne ikke selv se, at jeg var et offer. Jeg kunne derimod se, at jeg er født ind i en af de frieste og mest lige velfærdsstater i hele verden, hvor jeg kan læse, hvad jeg vil, og blive, hvad jeg vil. Og jeg kunne ikke se alle de strukturelle barrierer, som dansk feminisme er bygget på, at man skal overkomme som kvinde. Jeg synes, det er utrolig nemt at være kvinde i Danmark,” siger hun. 

Leny Malacinski fortæller betegner sig ikke som ‘blå feminist’, men fortæller at hun selv og flere andre, der i offentligheden er blevet betegnet som sådanne, har fået kritik af blandt andet ledere i Kvinfo, som har anklaget dem for at være en del af Anders Fogh Rasmussens værdipolitiske projekt, eller have synspunkter, der er uforenelige med ‘rigtig’ feminisme. Det er eksempelvis, at skattelettelser kan give kvinder bedre muligheder for at bestemme over eget liv.

“Det, som også har provokeret mig i den her diskussion, er antagelsen om, at ‘hvis du ikke er med os, så er du mod ligestilling’. Nej. Jeg er for ligestilling. Man skal ud i nogle meget konservative muslimske eller kristne miljøer for at finde nogen, der mener, at mænd og kvinder skal gøres forskel på. Jeg synes, det er utroligt, at store dele af danske feminister har formået at vende så store dele af befolkningen imod sig, når man taler om et land, hvor stort set alle går ind for ligestilling.”

Ifølge Malacinski udlægges feminisme ofte som et projekt for alle, der går ind for ligestilling. Men det følger dog en del andre holdninger med, man forventes at abonnere på.

“Jeg er også stødt på den der med, at ‘Går du ind for ligeløn, går du ind for ligestilling? Jamen så er du feminist’. Men så ville begrebet jo blive indholdstomt. Men det er vigtigt for nogle at få den her label på, for der står selvfølgelig noget skrevet med småt. Og det er, at det er synd for kvinder, fordi de er underlagt nogle strukturer, som mænd ikke er. For mænd er åbenbart fuldstændig frisat til at leve lige præcis det liv, de gerne vil. Og så ser man selvfølgelig bort fra, at bunden af samfundet er et mandligt anliggende, i midten ligger kvinderne, og i toppen ligger mændene, hvor man kan sige at mændene er mere ujævnt fordelt,” siger hun og fortsætter.

“Hvis kvinder var repræsenteret på bunden af samfundet, sad i fængsel, begik selvmord og døde i arbejdsulykker i samme omfang som mænd, så tror jeg debatten ville se helt anderledes ud.”

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.