Video

Farvel til Kurt Westergaard, oldschool og flamboyant

23. jul. 2021

Tegneren Thomas Thorhauge fortæller om Kurt Westergaard i denne omgang Interviewet på Kontrast. Det handler om manden, hans tegninger og de problematikker, som Westergaard blev det verdenskendte symbol for, efter han tegnede Muhammed med en bombe i turbanen.

Kurt Westergaard er død, 86 år gammel. Han var en oldschool-tegner, en kreativ kombination af noget rustikt og noget legende og dansende. Det fortæller Thomas Thorhauge, der tegner for Politiken, her i Interviewet på Kontrast. 

"Flamboyant tror jeg er et kodeord. Folk, der har set Kurt Westergaard i virkeligheden, vil også huske ham for hans store røde bukser og altid flamboyante halstørklæder, som kunne have alle farver og prikker og striber. Og, som en sagde, så han sit snit til at få et kvindebryst ind i en tegning, så missede han ikke den opportunity ..." 

Men det var som bekendt en anden slags tegning, der gjorde Kurt Westergaard både verdensberømt på godt og ondt. Siden 2005 har Westergaards portræt af profeten med en bombe i turbanen været den af Jyllands-Postens 12 Muhammed-tegninger, som alle kender. Efterfølgende måtte han leve med politibeskyttelse og var i 2011 udsat for et mordforsøg.

Thomas Thorhauge kalder tegningen for smashhittet af de 12, en stor tegning fra Kurt Westergaards hånd. Det 21. århundredes mest berømte tegning, som ingen viser. Kontrast gør det heller ikke, da redaktionen helst vil undgå at blive slået ihjel. Men vi vil gerne diskutere, hvorfor det er en bemærkelsesværdig tegning: 

"Den er enkel: Der er bomben, der er turbanen, der er profetens ansigt. Og det er næsten det. På den måde er der også vide rammer for fortolkningen. Han sagde jo selv, at den viste, at Muhammed blev spændt for terrorens vogn. Den udbredte læsning var i høj grad, at den pegede på, at islam var en krigerisk religion. Det er en af de tegninger, hvor det er legitimt at sige, at der er flere fortolkninger," siger Thorhauge. 

Kurt Westergaards liv, kunst og de voldsomme reaktioner mod ham er også en anledning til at diskutere forskellen på satire og satiretegninger før og nu, herunder hvordan det 21. århundredes identitetspolitik har rokket ved tegneres og tegningers rolle i pressen. 

Og så vil Kontrasts vært og redaktør, Mikkel Andersson, gerne vide, hvordan Thomas Thorhauge kunne forestille sig at markere Kurt Westergaards liv og død med en tegning. Det havde Thorhauge tænkt sig i forvejen, og her i Interviewet hører vi om, hvad det nærmere går ud på og hvorfor.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.