Video

“Muhammed fortjener ikke at være et forbillede”

02. sep. 2021

Der følger svære samfundsproblemer med i købet, når muslimer ophøjer Muhammed til det ypperste eksempel til efterfølgelse. Det siger forfatter og politolog Hamed Abdel-Samad og opfordrer til, at de vestlige samfund holder op med at støtte deres egne fjender.

Var religonsstifteren Muhammed det bedste af alle mennesker og et ideal for os andre, eller derimod en usikker narcissist og kontrolfreak med lejlighedsvise udbrud af storhedsvanvid?

Kontrast har besøg af politolog Hamed Abdel-Samad, født i Egypten og forsker ved Ludwig-Maximillians-Universität i München. Han er selv imamsøn og tidligere medlem af Det Muslimske Broderskab. Anledningen til besøget er, at hans bog Mohamed – Eine Abrechnung fra 2015 nu er udkommet i dansk oversættelse med titlen Muhammed – et opgør.

“Faktisk tænkte jeg på at skrive en bog om Muhammed, allerede efter Muhammed-tegningerne blev bragt i Danmark, og efter jeg havde set reaktionerne overalt i den islamiske verden med demonstrationer, vestlige ambassader brændt ned og tabet af menneskeliv,” siger Hamed Abdel-Samad i Interviewet på Kontrast, der denne gang foregår på engelsk.

“Jeg spurgte mig selv, hvorfor det gik sådan? Hvorfor er Muhammed den eneste person i historien, der er urørlig, og fortjener han det? Mit svar var nej, det gør han ikke. Han fortjener ikke at være urørlig, og han fortjener heller ikke at blive betragtet som forbillede for over en milliard muslimer.”

Ifølge Hamed Abdel-Samad er der en klar relation mellem Muhammeds person og de problemer, der udspiller sig i moderne tid i sammenstødet mellem Vesten og islam. Han anerkender, at der er mangler i vores viden om den konkrete Muhammed, der levede i årene 570-632, men han tror på, at det er muligt at komme langt med de kilder, der er. 

“Muhammed levede i 23 år som profet, som grundlægger af en stat, som hærfører, dommer, politimyndighed og finansminister. Han var ansvarlig for alting, og han medtog i Koranen lovgivning om alt fra kvinder, ægteskab og arv til mad og drikke. Det gør det svært bare at fokusere på den filosofiske side af Muhammed og ignorere hans rolle som politiker.”  

Det får det problem, at reformationer får forskellige resultater i de store religioner, fordi Taliban og Islamisk Stat ender som den logiske pendent til Martin Luthers reformation af kristendommen, mener forskeren. 

Hamed Abdel-Samad ser nogle håb og mulige løsninger i den islamiske verden, men samtidig ser han positive udviklinger modarbejdet af Vestens tilgang. Vi betaler vores fjender, mener han:

“Når den unge muslim ser islamister sidde ved regeringens bord, ved han, at han ikke behøver studere eller blive dansk. Han skal være en troende muslim, og så vil de invitere ham til det bord (…) Det er sådan, det fungerer.” 

Hør nærmere om det og meget andet her i Interviewet på Kontrast.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.