Video

Muhammed-tegninger er et spørgsmål om ansvar

13. aug. 2021

Hvorfor skal børnene egentlig se de Muhammed-tegninger, og hvordan er det at arbejde som lærer, samtidig med at man privat er med i Dansk Folkeparti? Det hører vi mere om her, når Jannie Bøgh er gæst i Cilles Sorte Skole.

Jannie Bøgh er blevet blevet bemærket som læreren, der står ved sin brug af Muhammed-tegninger i undervisningen, selv efter at den franske lærer Samuel Paty fik halsen skåret over af islamister. Den beslutning uddyber hun her, hvor hun er inviteret i Cilles Sorte Skole:

“Det er ikke et spørgsmål om at håne og krænke og være ondskabsfuld over for sine elever. Tværtimod. Det er et spørgsmål om at klæde dem på, så de fungerer ude i samfundet. Hvis vi alle sammen bare lader os kue og bliver stille, visker historien ud og ikke taler om det, så gør vi de her børn en bjørnetjeneste. Vi har et ansvar,” siger Jannie Bøgh.

Jannie Bøgh hæfter sig ved loven - både folkeskoleloven og Grundloven. Og hun frygter, at hvis skolerne og lærerne først giver efter på det kritiske punkt Muhammed-tegningerne, vil det også være nærliggende efterfølgende at give køb på andre ting, for eksempel seksualundervisning, mener hun. 

Men kan man ikke undervise i ytringsfrihed og Muhammed-krise uden tegningerne, spørger vært Cille Egholm og får et klart svar. Bøgh mener, at det er blevet sværere at være lærer på flere måder, og det uddyber hun.

Jannie Bøgh er i øvrigt usædvanlig blandt lærere på grund af sit partipolitiske tilhørsforhold: 

"Jeg er medlem af Dansk Folkeparti, og der er jo ikke noget nyt i, at lærere er politisk aktive. Jeg har haft utallige kolleger i byråd og er engageret på den ene og anden måde, men det er typisk rød side. Det er sjældent, man er blå, og man er slet ikke Dansk Folkeparti." 

Ifølge hende er der mange af kollegerne især i venstre side af det politiske spektrum, der har svært ved at adskille rollerne som lærer og som politisk aktiv privatperson med klare holdninger til, hvor man skal stå på de svære områder. 

Hvad er så løsningen, hvis fremtidens folkeskole skal have fokus på fagene og undervisningen frem for de religiøse og politiske holdninger? Hvis skolesystemet skal sørge for, at alle elever får Muhammed-tegninger at se, hvordan gør man det så mest effektivt, og hvad med risikoen for dræbte skolelærere, som man har set i Frankrig?

Dette og mere her i Cilles Sorte Skole med Jannie Bøgh.

Del artiklen

Vi tilstræber en engageret og argumentorienteret debat med et skarpt fokus på bolden fremfor manden og frabeder os derfor personangreb, skældsord og motivanalyser samt uargumenterede vredesudbrud. Rigtig god debat. :-)

Bliv opdateret, når der er nyt fra Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder.

Bliv medlem af Kontrast og kickstart det borgerlige Danmark!


Kontrasts medlemmer er et borgerligt fællesskab:

1. Forstå verden og se kontrasten: Du får fuld adgang til videoer, interviews, analyser og artikler på Kontrast.dk.

2. Du inviteres til fester, debatter og saloner, hvor du møder landets skarpeste tænkere og skribenter.

3. Du får adgang til Kontrasts Ekkokammer på Slack og til artikelkommentarer.

4. Du får direkte indflydelse på, hvilke emner Kontrast skal behandle.

5. Dit medlemskab er dit bidrag til fokus på de vigtigste spørgsmål inden for velfærdsstat, indvandring, kultur m.m.

null

Årlig betaling

23 kr./uge1.200 kr./året.

Månedlig betaling

10 kr./uge

de første fire uger.

Derefter 119 kr./måned. Kan kun købes indtil 26. september.

Månedlig betaling

28 kr./uge119 kr./måned.