Video

Qvortrup: EB skal være mere frækt, mindre woke

Der har været en tendens, hvor Ekstra Bladet er blevet lidt for bange for sin egen skygge, siger Henrik Qvortrup i Chefredaktørernes Loge. Han ser #MeToo som et område præget af en vis konsensus i medierne.

Udgivet 26.9.21

Poul Madsen, Ekstra Bladets chefredaktør gennem en generation, overlod for nylig den varme stol på Rådhuspladsen til dansk journalistiks mørke fyrste, Henrik Qvortrup.

“Jeg vil gerne skabe et medie ikke for dem, der har magten, men for dem, der lever liv defineret af dem, der har magten,” fortæller den nyudnævnte redaktør, der insisterer på, at Ekstra Bladet også fremover skal være både frækt og magtkritisk.

“Der var nok også en periode, hvor Ekstra Bladet blev en lille smule ramt af den der woke-bølge, og vi blev en lille smule bange for vores egen skygge. Kvinderne i bladet fik lidt mere tøj på, og der var lidt færre rubrikker, der handlede om sex. Og det synes jeg var en fejl. Vi skal ikke være bange for at give folk det, de gerne vil have,” siger han og fortsætter.

“Problemet med Ekstra Bladets vinkling af sex, erotik, og nøgenhed har været, at det har været på mændenes præmisser. Vi har intet problem med, at der hænger side-9-piger ude på værkstederne. Men der skal også være noget til kvinderne.”

Qvortrup mener også, at det var en fejl at undskylde for, at journalist René Fredensborg kaldte tidligere statsminister Helle Thorning Schmidt for “bordello-mor”, da der skal være plads til den slags provokerende udmeldinger i ny og næ. Han anerkender samtidig, at Ekstra Bladet har et problem i den henseende, siden det som regel er mænd, der fremsætter den slags udmeldinger i bladet.

Henrik Qvortrup understreger, at han ønsker et Ekstra Bladet, der er mere ligestillet. Samtidig vil han, at avisen også skal turde gå i kødet på det, han mener i nogen grad er en mediekonsensus, for eksempel i forhold til #MeToo:  

“Vi skal så også, netop fordi det fylder så meget, se journalistisk kritisk og nysgerrigt på de processer, som de mænd, der bliver beskyldt for at gøre noget forkert, bliver udsat for,” siger han og fortsætter:

“Det pirrer mit journalistiske Rasmus-Modsat-gen, at så mange er så enige om, at det er så fantastisk, det Sofie Linde gjorde. Det kan godt være, det var fantastisk, og jeg anerkender, hun fik sat nogle ting i gang. Men vi skal også turde gå den modsatte vej.”

Se hele samtalen mellem redaktørerne Henrik Qvortrup, Mikkel Andersson og Niels Jespersen fra Netavisen Pio ovenfor.

null

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få dit ugentlige overblik over nyheder

Newsletter