11.09.23

Kina tordner mod britiske anklager om spionage

En talsperson for Kinas ambassade i London afviser, at landet har noget at gøre med en omtalt sag om spionage.
Anholdelserne fik den britiske premierminister, Rishi Sunak, til under G20-topmødet i New Delhi i Indien i weekenden at fortælle sin kinesiske modpart, Li Qiang, at han var meget bekymret over Kinas indblanding i demokratiet. (Arkivfoto).
Anholdelserne fik den britiske premierminister, Rishi Sunak, til under G20-topmødet i New Delhi i Indien i weekenden at fortælle sin kinesiske modpart, Li Qiang, at han var meget bekymret over Kinas indblanding i demokratiet. (Arkivfoto).

Kina afviser at være involveret i sagen om to mænd, der er blevet anholdt under mistanke om spionage i Storbritannien.

Sådan lyder det mandag fra en talsperson for Kinas ambassade i London.

- Påstanden om, at Kina er mistænkt for at "stjæle britiske efterretninger", er fuldstændigt opdigtet og intet andet end ondsindet ærekrænkelse, lyder det i en udtalelse.

Britisk politi oplyste i weekenden, at man har anholdt henholdsvis en mand i 20'erne i hans hjem i Edinburgh og en mand i 30'erne.

Førstnævnte var en researcher i det britiske parlament.

Anholdelserne fandt begge sted i marts og fik den britiske premierminister, Rishi Sunak, til under G20-topmødet i New Delhi i Indien i weekenden at fortælle sin kinesiske modpart, Li Qiang, at han var meget bekymret over Kinas indblanding i demokratiet.

Det vil talspersonen for den kinesiske ambassade i London ikke høre noget om.

- Vi modsætter os det fuldt og fast og opfordrer alle relevante parter i Storbritannien til at stoppe deres anti-kinesiske politiske manipulation og stoppe med at bedrive en sådan iscenesat politisk farce, lyder det.

Den ene af de sigtede har ifølge avisen Sunday Times kontakter til adskillige medlemmer af Sunaks Konservative Parti.

Blandt dem er sikkerhedsminister Tom Tugendhat og formanden for parlamentets udenrigsudvalg, Alicia Kearns.

Sunaks regering har arbejdet på at skabe et tøbrud i forholdet til Kina. Det gælder blandt andet om klimaforandringer. Men han har samtidig fastholdt kritik af manglende menneskerettigheder i Kina.

Sunak sagde om sit møde med Qiang, at han tog emnet op om mulig spionage "frem for bare at råbe op ude fra sidelinjen".

AFP

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter