28.09.23

Knap fire ud af ti bosteder har kritiske patientproblemer

64 ud af 166 bosteder i Danmark har fået påbud grundet større eller kritiske problemer for patientsikkerheden.
Større eller kritiske problemer dækker eksempelvis over sår, der ikke bliver behandlet korrekt og pilleæsker med få for eller for mange piller i. (Arkivfoto).
Større eller kritiske problemer dækker eksempelvis over sår, der ikke bliver behandlet korrekt og pilleæsker med få for eller for mange piller i. (Arkivfoto).

Der er voksende udfordringer med patientsikkerheden på bosteder, der er hjem for borgere med sociale, psykiske og fysiske udfordringer.

Styrelsen for Patientsikkerhed har gennemført 166 sundhedsfaglige tilsyn på bosteder i Danmark, og her var der 39 procent - 64 bosteder - der havde større eller kritiske problemer med betydning for patientsikkerheden.

Det fremgår af styrelsens erfaringsopsamling for 2022.

- Det er jo bekymrende med så mange fejl og mangler i patientsikkerheden for borgere, der tilhører en sårbar gruppe, siger Charlotte Hjort, som er overlæge og enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Større eller kritiske problemer dækker eksempelvis over sår, der ikke bliver behandlet korrekt, pilleæsker med få for eller for mange piller i og medicinlister, der ikke er opdaterede.

- Hvis bostedet har enkelte fejl, udgør det ikke et kritisk problem. Så der er tale om 64 steder, der har flere problemer.

Og problemerne har konsekvenser forklarer hun. Doseres medicinen forkert, giver det bivirkninger og kan påvirke borgerens tilstand.

Det er ikke første gang, at tilsynene åbenbarer kritiske problemer. Og andelen af bosteder med dem er steget.

I 2020 og 2021 viste 25 procent af styrelsens stikprøvebaserede tilsyn kritiske problemer. I 2022 var det 36 procent.

Stikprøvebaserede tilsyn gælder bosteder, der er tilfældigt udvalgte, og hvor der ikke er blevet anmeldt problemer.

- Når nogen melder et bosted det til os, er det ikke så mærkeligt, at vores efterfølgende tilsyn hos dem viser problemer. Men en stigning i de stikprøvebaserede siger jo noget om, at det grundlæggende niveau for patientsikkerheden er sænket.

De 64 bosteder med større problemer har modtaget et påbud. Det vil sige, at der laves opfølgende tilsyn, indtil bostedet har rettet op.

Ifølge Charlotte Hjort bør man se i flere retninger, hvis den negative udvikling skal vendes. Hun peger på øget vidensdeling som et skridt på vejen.

- Der er alligevel 61 procent, som klarer at have en rimelig patientsikkerhed, så det her er muligt at rette op på. At vidensdele fra bosted til bosted ville være et middel.

Dertil mener hun, at der bør være et større fokus på, hvad det kræver at lede et bosted.

- Ledelserne skal have en viden om det, de beskæftiger sig med. Det er ikke bare ledelse men syge og sårbare mennesker, man har med at gøre. Det kræver et specielt fokus.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter