19.06.23

Mere end hver ottende sygeplejerske på hospital forlod jobbet på et år

Tusindvis af sygeplejersker på hospitaler og sosu-ansatte i kommuner har forladt deres stilling på et år.
Afgangsprocenten blandt sygeplejersker i det offentlige var 13,3 procent fra november 2021 til samme måned året efter, viser en ny analyse fra Sundhedsministeriet. (Arkivfoto).
Afgangsprocenten blandt sygeplejersker i det offentlige var 13,3 procent fra november 2021 til samme måned året efter, viser en ny analyse fra Sundhedsministeriet. (Arkivfoto).

Omkring 4600 ud af knap 35.000 svarende til 13,3 procent af sygeplejersker i sygehusvæsnet forlod deres stilling mellem november 2021 og 2022.

Det viser en ny analyse udarbejdet af Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed.

Endnu værre står det til med at fastholde social- og sundhedspersonale på det kommunale ældreområde.

Her var afgangsprocenten i samme periode 19,5 procent. Det svarer til omkring 12.500 ud af lidt over 64.000 ansatte inden for området.

Afgangsprocenten er særligt høj blandt ufaglærte social- og sundhedspersonale, lyder det i analysen.

Tallene fra de nye analyser af Sundhedsministeriet er baseret på tal fra Kommunernes- og Regionernes Løndatakontor (KRL).

I analysen ses det også, at afgangsprocenten blandt sygeplejersker har været på over ti procent siden 2017. Men i perioden fra 2020 til 2022 er den steget med 2,5 procentpoint.

- Stigningen mellem 2020-2022 i afgangsprocenten kan hænge sammen med, at der mellem 2020 og 2022 har været en covid-19-pandemi, lyder det i analysen.

- Det kan muligvis også være et udtryk for udfordringerne med manglende arbejdskraft på sundheds- og ældreområdet, men det kan også hænge sammen med sygeplejerskestrejken i 2021 eller den utilfredshed blandt sygeplejersker, som strejken repræsenterede.

Analysen påpeger også, at afgangsprocenten ikke nødvendigvis hænger sammen med udviklingen i antal ansatte, da den i så fald skal holdes op mod tilgangsprocenten.

Blandt de afgående sygeplejersker i perioden har 20 procent af dem efterfølgende fået job i det private.

19 procent falder under kategorien "øvrig afgang", der dækker over eksempelvis personer på barselsdagpenge, ulønnet orlov eller selvforsørgende.

Kilde: /ritzau/

Nyhedsbrev

Bliv opdateret, når der er nyt fra
Kontrast

Indtast din e-mail-adresse, og få nyt fra det borgerlige Danmark, artikler, analyser, debatter, anmeldelser og information om fordele og tilbud fra Kontrast. 


Newsletter