Anmeldelse

14.02.22

Premium

Et mageløst værk om de mærkeligste mennesker

Hvem havde gættet, hvor vigtigt det var for udviklingen af Vesten at forbyde fætter-kusine-ægteskaber? Kontrasts redaktionssekretær, Morten Okkels, anmelder Joseph Henrichs ‘The WEIRDest People in the World’, og han kan for en gangs skyld ikke rigtig finde noget negativt at sige.
Forside fra bogen udgivet af Picador (2020). Profilbillede af forfatteren fra Harvard, red. Denne anmeldelse er skrevet på baggrund af lydbog fra Audible.
Forside fra bogen udgivet af Picador (2020). Profilbillede af forfatteren fra Harvard, red. Denne anmeldelse er skrevet på baggrund af lydbog fra Audible.

Hvis antropologer fra det ydre rum havde betragtet jorden omkring år 1200, ville de næppe have gættet, at de europæiske befolkninger – og lande afledt af disse – kom til at dominere verden i løbet af resten af årtusindet. Hvorfor og hvordan faldt tingene sådan ud? Hvad gør folk i Vesten så markant anderledes end andre? Dette er spørgsmålene, som Joseph Henrich stiller i The WEIRDest People in the World. Og besvarer yderst fyldestgørende. 

WEIRD skal forstås som en samlende betegnelse for folk i den europæiske og europæisk afledte del af verden: WEIRD står for Western, Educated, Industrialized, Rich og Democratic. Ordet skal samtidig tages for pålydende: Det er os i Vesten med denne kombination, understreger Henrich, ikke de andre, der er de mest spøjse eller mærkværdige. Vi er den psykologiske undtagelse, siger Harvard-professoren. Men hvorfor? 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

99

Afmeld når som helst

Engangsbetaling

948

Abonnementet fornyes automatisk

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Oplæste artikler: Få alt indhold læst op af redaktionen, så du kan høre det hele på vejen