Anmeldelse

14.02.22

Premium

Et mageløst værk om de mærkeligste mennesker

Hvem havde gættet, hvor vigtigt det var for udviklingen af Vesten at forbyde fætter-kusine-ægteskaber? Kontrasts redaktionssekretær, Morten Okkels, anmelder Joseph Henrichs ‘The WEIRDest People in the World’, og han kan for en gangs skyld ikke rigtig finde noget negativt at sige.
 Forside fra bogen udgivet af Picador (2020). Profilbillede af forfatteren fra Harvard, red. Denne anmeldelse er skrevet på baggrund af lydbog fra Audible.
Forside fra bogen udgivet af Picador (2020). Profilbillede af forfatteren fra Harvard, red. Denne anmeldelse er skrevet på baggrund af lydbog fra Audible.

Hvis antropologer fra det ydre rum havde betragtet jorden omkring år 1200, ville de næppe have gættet, at de europæiske befolkninger – og lande afledt af disse – kom til at dominere verden i løbet af resten af årtusindet. Hvorfor og hvordan faldt tingene sådan ud? Hvad gør folk i Vesten så markant anderledes end andre? Dette er spørgsmålene, som Joseph Henrich stiller i The WEIRDest People in the World. Og besvarer yderst fyldestgørende. 

WEIRD skal forstås som en samlende betegnelse for folk i den europæiske og europæisk afledte del af verden: WEIRD står for Western, Educated, Industrialized, Rich og Democratic. Ordet skal samtidig tages for pålydende: Det er os i Vesten med denne kombination, understreger Henrich, ikke de andre, der er de mest spøjse eller mærkværdige. Vi er den psykologiske undtagelse, siger Harvard-professoren. Men hvorfor? 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Støt Kontrast og kick-start det borgerlige Danmark

Bliv medlem til INTROPRIS og få adgang til alt indhold - artikler, analyser, debatter, video, podcasts, medlemsevents og Kontrasts Ekkokammer, og så indgår du i et borgerligt fællesskab.
Din støtte gør en vigtig forskel.

Årlig betaling

12 mdr.: 1.188 kr. 948 kr.

99 kr./md. 79 kr./md.
Efter 12 mdr.: 948 kr./år

Månedlig betaling

3 mdr.: 297 kr. 199 kr.

Efter 3 mdr.: 99 kr./md.

Månedlig betaling

1. måned: 49 kr.

Efterfølgende 99 kr./md.

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Besøg redaktionen efter aftale. Skriv til medlemmer@kontrast.dk

Støt Kontrasts arbejde med at formidle en borgerlig debatkultur og dagsorden