Anmeldelse

23.08.22

Premium

Klassisk maskefald med for meget fladpandet humor

Den aktuelle opsætning af ‘Et dukkehjem’ taler i højere grad ind i nutidens end datidens forståelse af ægteskabet, men Ibsens fortælling er evigt aktuel. Der er dog for meget overdreven legesyghed i forestillingen på Det Kongelige Teater, skriver anmelder Freja Cæcilie Petri Bondgaard.
Foto: Camilla Winther / Det Kongelige Teater
Foto: Camilla Winther / Det Kongelige Teater

Mange ting har ændret sig siden Henrik Ibsens Et dukkehjem havde sin uropførelse på Det Kongelige Teater i 1879. Da Nora lukkede døren i og forlod Torvald Helmer, vakte det kæmpe furore. Det er ikke længere kontroversielt at bryde et ægteskab. Men at miste kærligheden eller erkende, at det, man troede var kærlighed, ikke var det, vedbliver med at være kontroversielt for den enkelte som den kæmpe sorg, det er. 

Anna Balslevs replikker er ganske trofaste over for det oprindelige stykke, hvilket vidner om en instruktørkærlighed til den klassiske fortælling. Det er nu heller ikke en fortælling, der har behov for at blive ”afpudset for samtiden”, da kærlighedsrelationen mellem mand og kvinde, ægteskabspagten og det at finde ud af, om man lever med den rigtige og på den rigtige måde, er evigt aktuelle problematikker. 

Premium

Dette indhold kan kun ses af medlemmer.

Månedlig betaling

49

Normalpris 99 kr./md.
Afmeld når som helst

Årlig betaling

79

Spar 20% med årsabonnement
KUN 948 kr./år

Ubegrænset adgang til lukket indhold: artikler, analyser, debatter, videoer, interviews

Få Kontrast Nyhedsbrev i din indbakke flere gange om ugen. Så er du altid opdateret

Adgang til Kontrasts Ekkokammer på Facebook. Del og kommenter indhold med redaktionen

Støt Kontrasts arbejde med at styrke den borgerlige debatkultur og dagsorden